Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, potrivit unei legi adoptate de Parlament și promulgate, joi, 29 septembrie 2022, de președintele României.
Proiectul de lege prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.
Legea 273/2022, publicată, vineri, în Monitorul Oficial, modifică articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
,,Cuantumul indemnizaţiei de şomaj (…) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, se arată în legea recent publicată.
În prezent, Legea nr. 76/2002 stabilește că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR.
Potrivit Legii nr. 225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației. Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.
Astfel, valoarea ISR a fost majorată începând cu 1 martie 2022, de la 500 de lei la 525,5 lei.
Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, persoanele cu un stagiu de cotizare de minim un an pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei (75% din ISR).
Începând de luni, 3 octombrie, cetățenii care au cotizat cel puțin un an la bugetul de stat vor putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare.
Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația actuală, durează foarte mult sau nu are loc.
,,Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (…). Credem că şomerii trebuie susținuți, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, se precizează în expunerea de motive.
Este de notat faptul că, pentru a beneficia de șomaj, persoana respectivă trebuie neapărat să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința.
O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.