Pe 6 decembrie, peste 500 de persoane cu dizabilități din întreaga Europă se vor aduna în Parlamentul European, la Bruxelles, pentru a purta un dialog cu parlamentarii și pentru a vorbi despre drepturile lor, informează Forumul European al Dizabilității (EDF).
Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD) este organizat de EDF și Parlamentul European. Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică pentru cetățenii europeni cu dizabilități, atât lideri, cât și activiști locali, să discute cu membrii Parlamentului European și cu reprezentanții la nivel înalt ai altor instituții ale UE cu privire la drepturile omului. Discuțiile se vor axa pe dreptul de vot și de participare la viața politică și publică, pe Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2020-2030 și pe punerea în aplicare de către Uniunea Europeană (UE) a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU).
România va fi prezentă la eveniment printr-o delegație a Consiliului Național al Dizabilității din România, sponsorizată de europarlamentarul Norica Nicolai.
La solicitarea EDF, Consiliul Național al Dizabilității l-a nominalizat pe Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, vorbitor al delegației române (pentru o intervenție de la etaj de aproximativ 2 minute.
Președintele Platformei Europene a Autoreprezentanților (vicepreședinte la Inclusion Europe), Senada Halilčević aduce în atenția publicului dreptul persoanelor cu dizabilități intelectuale la o viață independentă, la iubire și prietenie.
,,Imaginați-vă că vă îndrăgostiți de o persoană, iar cealaltă persoană vă împărtășește dragostea. Deveniți un cuplu și vreți să vă căsătoriți, dar nu este atât de simplu. Trebuie să veniți în fața unui judecător, pentru a decide dacă vă puteți căsători. În acel moment, vă întreabă: “Ce este dragostea?’ Aceasta este o întrebare foarte dificilă. Mulți oameni au scris despre asta, însă nu au găsit răspunsul. De ce trebuie să găsiți un răspuns doar pentru că vreți să vă căsătoriți? Nu am inventat această poveste. Se întâmplă în unele țări… Mulți oameni cu dizabilități intelectuale din Europa nu au capacitate juridică. Aceasta înseamnă că ei nu pot vota, nu pot semna contracte și nu se pot căsători”, spune ea.
,,Adesea este foarte dificil pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din Europa să găsească dragostea. Și când se întâmplă să o găsească, constată că e dificil să fie cu partenerul lor. Părinții și frații se tem că acestora li s-ar putea întâmpla ceva. De fapt, mulți oameni cred că persoanele cu dizabilități intelectuale nu ar trebui să aibă un partener. Eu consider că acest lucru trebuie schimbat. Dragostea este pentru toată lumea. Trebuie să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități intelectuale de oriunde din Europa, se pot căsători. Trebuie să ne asigurăm că oamenii își schimba opiniile despre persoanele cu dizabilități intelectuale care au un partener.
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele EDF, Yannis Vardakastanis, vor deschide evenimentul.
În acest an, cel de-al patrulea EPPD va coincide cu cea de-a 20-a aniversare a EDF și a Zilei europene a persoanelor cu handicap (3 decembrie). Edițiile anterioare ale EPPD au avut loc în 1993, 2003 și 2012. După cel de-al treilea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități, liderii grupurilor politice au convenit să o organizeze o singură dată pe legislatură.
Conferința va fi transmisă live, cu subtitrări și interpretări în limbajul semnelor pe televiziunea prin internet a Parlamentului European.
Dragostea este compunsa din doua elemente – 1) SITUATIE MATERIALA – 2) PROTECTIE si OCROTIRE. Restul ; iubirea, sinceritatea si atasamentul …. etc, sunt rare spre deloc sau sunt legate de situatia materiala si ocrotire.
Principala cauza din care o persoana cu dizabilitati nu are „SUCCES” in formarea unei relatii de casatorie, sunt urmatoarele ;
Vorbesc din perspectiva unui barbat, primul lucru, 1) „Dragostea, Iubirea… etc”…..O femeie, cauta siguranta financiara si protectia partenerului! Persoana cu o dizabilitatea din start pleca cu un „HANDICAP”, nu prea inspira protectie si ocrotire! (sunt si cazuri fericite, dar acolo sunt variabile, sustinere din partea familiilor, dizabilitati minore…. etc)
Al doilea lucru este, 2) Situatia materiala…., veniturile persoanelor cu dizabilitati sunt mici, cheltuielile cu medicamente, aparate ortopedice, internari in spital, etc, il saracesc si mai mult, atunci, acel sentiment de stabilitatea (financiara) este si el din start „EXCLUS”. Persoana cu dizabilitati deabia se sustine pe ea din punct de vedere financiar (din indemnizatia de handicap si in fericitul caz de pensie de boala) in Romania, unde sa te mai gandesti sa iei o sotie si sa mai ai si vre-o 2 copii !?