Printr-un răspuns adresat Consiliului Național al Dizabilității din România, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții făcând referire la stimulentul de risc potrivit LEGII nr. 82 din 17 iunie 2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020, menționează că acordarea stimulentului în valoare de 2500 lei presupune un efort financiar suplimentar, care nu a fost estimat, la momentul aprobării” și „se impune identificarea surselor de finanțare necesare acoperirii acestui drept instituit.”

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin președinta Maria Mădălina Turza, își exprimă „speranța că până la momentul identificării surselor de finanțare vor fi clarificate și aspectele referitoare la beneficiarii acestui drept, întrucât în forma actuală sunt mult prea generale și lasă loc de interpretare.”

Consiliul Național al Dizabilității din România a solicitat Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții informații cu privire la procedura de acordare a stimulentului de risc potrivit LEGII nr. 82 din 17 iunie 2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, Art. 7, alineatul (5) „Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut, pe lună, pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.”

Prin adresa NR. 16505/DDPD/22.07.2020, adresată președintei Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela TONTSCH, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții menționează:

„Stimată doamnă președinte,

Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. 167/2020, transmisă MMPS, prin care solicitați informații referitoare la categoriile de persoane care pot beneficia de acordarea stimulentului prevăzut de OUG 43/2020 privind aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID – 19 pe perioada stării de urgențe, apreciem că se impun anumite clarificări.

Suntem pe deplin conștienți de perioada dificilă pe care orice cetățean din România a traversat-o încă de la începutul acestei pandemii.

Cu toate acestea, este unamim recunoscut faptul că anumite categorii profesionale, pe lângă restricțiile general aplicabile oricărui cetățean, au fost nevoite să depună eforturi suplimentare, respectiv să îndeplinească atribuții suplimentare, comparativ cu ceea ce făceau înainte de această perioadă.

În acest context, trebuie recunoscute eforturile depuse de personalul centrelor rezidențiale, care în această perioadă complicată și-a dovedit devotamentul și grija față de bunăstarea și siguranța copiilor, a persoanelor cu dizabilități sau a celor vârstnice aflate în sistemul de protecție.

Dacă majoritatea părinților și aparținătorilor anumitor grupuri vulnerabile, în ciuda restricțiilor adoptate, au putut fi alături de copiii lor, de familie, de cei dragi, personalul centrelor rezidențiale a fost nevoit să stea departe de aceștia și nu întotdeauna în anumite condiții de confort, pe toată perioada celor 14 zile în care legea i-a obligat să stea în izolare la locul de muncă.

Fără implicarea acestora și renunțările în plan personal pe care toate aceste persoane le-au acceptat, este evident că rezultatele înregistrate în acest sector, în ceea ce privește menținerea unui număr relativ scăzut de îmbolnăviri în rândul acestei categorii nu ar fi fost posibile, iar efectele unei răspândiri necontrolate a noului virus în rândul unor categorii de populație extrem de vulnerabile ar fi putut avea consecințe extrem de negative.

Așa cum știți, atât Ministerul Muncii și Protecției Sociale cât și instituția noastră au susținut recunoașterea muncii asistenților sociali, asistenților personali, asistenților maternali, precum și a tuturor celorlalți profesioniști din domeniul asistenței sociale.

Recunoscând efortul depus de personalul centrelor rezidențiale în perioada stării de urgențe, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență nr. 82/2020 pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, izolate preventiv la locul de muncă, pe perioada stării de urgență, identficând în același timp și sursele de finanțare necesare aplicării acesteia.

Prin acest act normativ stimulentul de risc a fost stabilit în suma fixă de 1.150 lei brut și a vizat în mod explicit categoriile profesionale cărora le-au fost aplicate în mod direct prevederile OM 8, privind izolarea preventivă la locul de muncă.

Având în vedere faptul că valoarea stimulentului aprobat prin OUG nr. 82/2020 era mai mică comparativ cu cea stabilită prin Legea nr. 82/2020, Guvernul României a salutat decizia Parlamentului de a respinge O.U.G. nr. 82/2020.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID- 19, pe perioada stării de urgență aprobată prin Legea nr. 82/2020, respectiv acordarea stimulentului în valoare de 2500 lei presupune un efort financiar suplimentar, care nu a fost estimat, la momentul aprobării, se impune identificarea surselor de finanțare necesare acoperirii acestui drept instituit.

Ne exprimăm speranța că până la momentul identificării surselor de finanțare vor fi clarificate și aspectele referitoare la beneficiarii acestui drept, întrucât în forma actuală sunt mult prea generale și lasă loc de interpretare.

Cu deosebită considerație,

Maria Mădălina Turza

Președinte”

Citește documentul aici...

8 Comments

  1. „Dacă majoritatea părinților și aparținătorilor anumitor grupuri vulnerabile, în ciuda restricțiilor adoptate, au putut fi alături de copiii lor, de familie, de cei dragi……” Aloooooo Doamna Turza noi suntem ANGAJATI…corect sau nu?!?!?!?

  2. Ovesea Nicolai

    efortul financiar nu este orientat pentru dizabilii handicapati ci spre cantaciosii , valizi si apti demunca,cu apartamente si vile cate2000 de euro cadou de pandemie !!

  3. Deci ptr taxe si toate rahaturile suntem angajati..dar ca sa ne primim drepturile gata frate numai suntem angajati nu avem drepturi…ce naiba faceti? Va bateti mult joc de noi?

  4. Magyar Mariana

    Doamna Mădălina Turza, noi avem locul de muncă unde a stabilit statul, nu mai folosiți termenul ,,acasă” . E locul de muncă permanent stabilit de voi.

  5. Olaru Diana

    Ce mai este de spus?? Doamnei Turza ii ajunge salariul,!!!! Unde mai pui ca am votat o, pe cuvânt ca am votat o!!! Ce tâmpită sunt!!!

  6. Doamna ,Maria Mădălina Turza :Dacă nu erati in funcție acolo unde va este bine ,acum erați la parlament cu goarna in mana zbierat ca nu ni se acorda drepturile cu câte ca legea e clara .La legea aceasta eu nu vad sa se lase loc de interpretări „toti angajații personali și sociali”.Care a fost rolul dumneavoastra pana acum .”Sa aveți o funcție inalta ca să aveți bone la fetita ?

  7. D-na Mădălina Turza, noi asistenții personali, suntem izolați și în carantină continuă, nu numai în starea de urgență sau starea de alertă. Noi am renunțat de nevoie la viața noastră privată fiind obligați să avem grijă acasă 24 din 24 de ore de minori sau de adulți, persoane cu dizabilități grav. Suntem cei mai defavorizați legislativ.

  8. Ce repede va lepădați de asistenții personali draga doamnă. Să vă mănânce puricii ! Și mă rog sa ajungeți să cereți iar voturi de la noi, asistenții personali. Va mai dam!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.