Atitudinile și indiferența duc adesea la excluderea persoanelor cu dizabilități din societate. Acestea se confruntă cu multiple forme de discriminare și li se refuză drepturi egale la multe aspecte fundamentale ale vieții, inclusiv accesul la o educație de calitate, câștigarea existenței, întemeierea unei familii și chiar luarea unor decizii independente cu privire la propria lor viață.
Incluziunea persoanelor cu dizabilități trebuie să se afle în centrul tuturor eforturilor umanitare, dacă se dorește să să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite până în 2030. Persoanele cu dizabilități nu trebuie doar să fie auzite, ci să fie în prim-planul procesului de luare a deciziilor cu privire la viața și problemele care le afectează. Tehnologia asistivă trebuie, de asemenea, utilizată pentru a permite persoanelor cu dizabilități să trăiască o viață sănătoasă, productivă și independentă.
Forumul european pentru persoanele cu dizabilități a susținut Carta pentru schimbare în cadrul Summitului global pe tema dizabilității, ,,primul eveniment de acest fel”, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Internațională din Marea Britanie (DFID), alături de Guvernul din Kenya și Alianța Internațională pentru Persoane cu Dizabilități. EDF solicită tuturor guvernelor să se asigure că poziția și activitatea lor privind dizabilitatea se reflectă în propriile politici naționale.
Summitul global pe tema dizabilității, care a avut loc pe 24 iulie la Londra, a reunit peste 700 de reprezentanți ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități, ai societății civile, ai guvernelor și ai sectorului privat. Scopul acestui eveniment a fost de a mobiliza noi angajamente globale și naționale privind handicapul, în special în ceea ce privește cooperarea și dezvoltarea internațională.
Summitul a fost precedat de Forumul societății civile, care a oferit ocazia de a evidenția problemele actuale relevante pentru mișcarea mondială a persoanelor cu dizabilități și de a lucra la realizarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap.
Carta pentru Schimbare – documentul oficial al summitului – enunță zece angajamente pentru a obține incluziunea completă a persoanelor cu dizabilități. Aceasta include angajamentul de a face ca toate acțiunile umanitare să fie pe deplin incluzive și accesibile persoanelor cu handicap și să promoveze colectarea și utilizarea mai bună a datelor pentru a ,,aborda amploarea și natura provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități”.
,,Carta schimbării este un document important. Cu toate acestea, este necesar să se recunoască faptul că guvernele trebuie să respecte în primul rând obligațiile pe care le implică ratificarea CRPD. Carta schimbării nu poate fi un substitut al CRPD, ci o altă platformă de promovare pentru a cataliza voința politică și conducerea spre implementarea sa deplină. Fondurile destinate ajutorului nu ar trebui să fie cheltuite pe investiții nefavorabile Convenției, cum ar fi clădirile inaccesibile sau instituțiile care izolează persoanele cu dizabilități”, a afirmat Nadia Hadad, membru al Consiliului Forumului european pentru persoane cu dizabilități.
,,Solicităm donatorilor, cum ar fi guvernul britanic, să se asigure că poziția lor fermă și munca în domeniul dizabilității în ceea ce privește cooperarea internațională se reflectă în propriile politici naționale. Sperăm că rezultatele Summitului global pe tema dizabilității vor oferi, de asemenea, un imbold puternic la nivel național spre implementarea completă a CRPD. Această impulsionare este necesară peste tot: nu numai în țările cu venituri mici și mijlocii, ci și în țările OCDE „, a adăugat ea.
Guvernul britanic a fost criticat de Comitetul pentru drepturile persoanelor cu handicap în august 2017 pentru că nu a respectat drepturile persoanelor cu dizabilități, inclusiv printr-o serie de politici de austeritate care au afectat în mod disproporționat persoanele cu dizabilități.
,,Istoria noastră arată că schimbările pozitive pentru persoanele cu dizabilități apar atunci când o mișcare puternică și vibrantă a persoanelor cu dizabilități reprezintă o campanie eficientă pentru justiție. Știm din experiență că o astfel de schimbare nu provine din acțiunea spontană a miniștrilor.
Avem nevoie de dezvoltare care să nu lase nicio persoană cu dizabilități – sau pe oricine altcineva – în urmă. Sperăm că summitul va consolida capacitatea societății civice din toate țările participante de a-și menține angajamentele pe care le fac”, a concluzionat Kamran Mallick, director executiv al mișcării pentru drepturile omului, din Marea Britanie.