Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin, prin care propune modificări privind informarea persoanelor cu dizabilități în legătură cu accesul la transportul public. Modificările propuse vizează obligativitatea afișării prețului călătoriilor în sistem Braille în interiorul vehiculelor, precum și înlocuirea termenului „handicap” cu „dizabilitate”, pentru a evita o etichetare stigmatizantă.

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică pe site-ul instituției, completeză lista obligațiilor pe care Ordinul 579/2024 le stabilește pentru transportatori atunci când vine vorba de pasagerii cu dizabilități.

Scopul acestui act normativ este îmbunătățirea informării persoanelor cu dizabilități, în special în ceea ce privește costurile aferente transportului.

,,Experiența a demonstrat necesitatea reglementării, de norme care să oblige operatorii economici în a menționa, în mod clar, precis și neechivoc, pentru fiecare dintre beneficarii transportului în comun, aspectele esențiale referitoare la costurile aferente, astfel încât aceștia să poată fi corect informați cu privire la bugetul personal pe care trebuie să îl aloce cheltuielilor cu transportul”, se arată în referatul care precede propunerea de modificare.

Din momentul adoptării, propunerea va introduce obligativitatea afișării prețului per călătorie, în sistem Braille, în interiorul mijloacelor de transport.

În plus, operatorii de transport trebuie să pună la dispoziție un dispozitiv care să permită redarea mesajului despre prețul călătoriei în sistem Braille.

O altă modificare pe care o aduce proiectul de ordin este aceea a înlocuirii sintagmei ,,handicap” cu ,,dizabilitate”, în ideea de a evita orice fel de atingere adusă demnității persoanelor beneficiare.

,,Aspectele ce fac oportune operarea modificărilor menționate au rezultat și ca urmare a implicării active a membrilor Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), cu rol de reprezentativitate, exprimându-și de altfel punctul de vedere în sensul eliminării oricăror trimiteri la noțiunea de persoană cu handicap, noțiune care, poate conduce, în cazul persoanelor cu nevoi speciale fizice la denaturarea sensului pentru care actul normativ a fost creat, fiind de altfel vorba de persoane cu capacitate de exercițiu deplină”, se mai arată în referat.

Prevederile proiectului de ordin vor intra în vigoare la 30 de zile de la oficializarea sa.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin supus dezbaterii publice pot fi transmise până la data de 10 august 2024, la adresa de web: https://e-consultare.gov.ro/w/ordin-de-modificare-a-ordinului-nr-579-din-04-06-2024-privind-informarea-consumatorilor-ce-se-incadreaza-in-categoria-persoanelor-cu-dizabilitati-de-catre-operatorii-economici-in-legatura-cu-acce/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.