Asociația Națională a Surzilor din România (A.N.S.R.), în parteneriat cu International Organization for Democracy and Human Rights – IODHR Norway, organizează, în perioada 18-24 septembrie 2023, la Timișoara, inițiativa 955 – „Săptămâna Comunității și Culturii Surzilor”, proiect ce beneficiază de suma de 456.000 LEI, acordată prin Granturi SEE și Norvegiene, și depus în cadrul apelului „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, informează A.N.S.R. într-un comunicat de presă. 

Prin acest proiect, A.N.S.R., în parteneriat cu IODHR, dorește să promoveze comunitatea surzilor din România ca minoritate lingvistică și culturală, prin transformarea orașului Timișoara în centrul artistic al persoanelor cu deficiențe de auz, timp de o săptămână, și evidențierea bunelor practici norvegiene în domeniul integrării culturale a persoanelor cu dizabilități și al respectării dreptului omului.

Potrivit A.N.S.R., timp de o săptămână, publicul timișorean, cât și cel aflat în vizită în Capitala Europeană, va putea lua parte la diferite activități:

  • 19.09.2023 – Concursul de Miss și Mister Tăcere 2023 – concurs de frumusețe dedicat persoanelor cu deficiențe de auz din România, concurenții fiind tineri cu deficiențe de auz din țară cu vârsta de până la 30 de ani. Este cel mai popular eveniment în rândul persoanelor surde și hipoacuzice din țara noastră, având în istoria A.N.S.R.-ului multe ediții la care au participat un număr mare de sute de spectatori, unii dintre ei chiar deplasându-se special pentru a lua parte la acest timp de eveniment.
  • 21.09.2023 – Festival Național de Dansuri și Pantomimă – acest festival își propune să reunească două dintre segmentele de manifestare cultural-artistică cel mai intens promovate în organizația noastră, dansul și pantomima. În cadrul evenimentului persoane surde și hipoacuzice din întreaga țară vor concura pentru a arăta întregii societăți bogăția culturală a comunității surzilor din România.
  • 22.09.2023 – Seminar comun A.N.S.R. – IODHR ⹂Integrarea Culturală a Persoanelor Surde din Perspectiva Drepturilor Omului” – A.N.S.R. propune organizarea unui seminar comun cu experții IODHR Norway, pe tema integrării profesionale a persoanelor cu deficiențe de auz întru-un climat de muncă tolerant și nediscriminator. Experții norvegieni vor împărtăși exemple de bune practică privind modul în care sunt integrați profesional, cultural și social pesoanele cu dizabilități din Norvegia. La seminar vor participa atât persoane cu deficiențe de auz și cu alte dizabilități, alături de reprezentați ai autorităților locale și naționale, cât și invitați din cadrul Uniunii Europene a Surzilor (EUD).
  • 22.09.2023 – Film de scurt metraj – ⹂Dragoste fără cuvinte” – scenariul de Ana Lambru și regia de Iacob Octavian-Florin. Scurt-metrajul, realizat în orașul Timișoara, Capitală Europeană 2024, are în prim-plan doi actori cu deficiențe de auz, care întâmpină în viața de zi cu zi dificultăți în încercarea de a se adapta și integra în rândul majorității auzitoare, dar și de a-și depăși, totodată, propriile temeri și insecurități autoimpuse. Viața acestora se complică atunci când intervine iubirea.
  • 23.09.2023 – Conferința de presă – Ziua Internațională a Limbilor Semnelor” – În scopul de a promova limba maternă a persoanelor surde și a evenimentelor ce vor avea loc în data de 23.09.2023, A.N.S.R. organizează o conferință de presă la care vor participa experții IODHR și invitați ai Uniunii Europene a Surzilor (EUD).
  • 23.09.2023- Marșul Tăcerii – alături de atelierul de limba semnelor române, se propune organizarea unui marș pe un traseu stabilit în centrul orașului Timișoara, la care vor participa minimum 150 de persoane surde din Timișoara și din țară, alături de persoane auzitoare care vor susține cauza acestora. Persoanele surde vor defila purtând mănuși albe, ca simbol al modului principal de comunicare al persoanelor surde, mâinile.
  • 23.09.2023 – Atelier de limba semnelor – organizarea unui atelier de limba semnelor române (LSR) în aer liber, în orașul Timișoara, de Ziua Internațională a Limbilor Semnelor. La acest eveniment la care vor fi prezenți și experți IODHR, se încurajează majoritatea auzitoare să interacționeze și să descopere câteva dintre elementele esențiale ale comunicării cu persoanele deficiente de auz în LSR.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.