Pacienţii cu boli oncologice, diabet, boli cardiovasculare și altele, dar și cei ce au fost bolnavi de COVID-19 vor avea prioritate atunci când trebuie să facă anumite investigații medicale, potrivit unei hotărâri ce a fost oficializată joi, 13 ianuarie 2022. Mai precis, aceștia pot face investigațiile medicale în cel mult cinci zile de când le solicită.
În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022.
Practic, HG 80/2022, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 41, prevede ca efectuarea investigațiilor paraclinice necesare anumitor pacienți pentru monitorizarea evoluției afecțiunilor pe care le au să fie făcute, „de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora”.
„Investigaţiile paraclinice recomandate vor fi efectuate, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora de către pacienţi, în termenul de valabilitate a biletelor de trimitere, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii în care încetează starea de alertă, declarată potrivit legii”, se arată în proiectul de ordin.
În primul rând, au prioritate la investigații pacienții diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare. Alte afecțiuni pentru care investigațiile medicale se fac cu prioritate, în cel mult cinci zile lucrătoare, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii în care încetează stare de alertă, așa cum apar în HG 696/2021, sunt bolile oncologice, diabetul, afecțiunile rare, bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare sau bolile neurologice.
Anul trecut, în vară, s-a stabilit, prin HG nr. 696/2021, că sunt incluse specialitățile pneumologie și cardiologie între cele pe care le pot avea medicii de specialitate ce pot recomanda servicii conexe kinetoterapiei și care pot fi decontate.
Acest modificare a fost necesară pentru recuperarea respiratorie a pacienților ce au trecut prin COVID-19 și pentru recuperarea pacienților cu afecțiuni din sfera specialităților cardiologie și pneumologie a căror afecțiuni se agravează post-infecție cu virusul SARS-Cov-2.
În plus, în afară de noile reguli privind investigațiile paraclinice, HG 80/2022 stabilește și ultimele detalii ale funcționării celor peste 230 de centre speciale pentru evaluarea și stabilirea tratamentului celor bolnavi de coronavirus. În cadrul acestor centre speciale, cei ce fac forme ușoare sau medii ale bolii vor fi evaluați, urmând să primească tratament și să se trateze acasă.