Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Asociația RENINCO România – membru fondator al CNDR – desfășoară în perioada iunie – decembrie 2022 proiectul ASCEND.

ASCEND – ÎNTĂRIREA CAPACITĂȚII ASOCIAȚIILOR PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST – este un proiect inițiat și susținut tehnic de către Forumul European al Dizabilității (EDF) și finanțat de Citi Foundation, care se va realiza, prin consiliile naționale ale persoanelor cu dizabilități, în 5 țări europene: Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria.

ASCEND are 3 componente:

  1. Dezvoltarea comunicării cu membrii și persoanele din cadrul CNDR.
  2. Întărirea capacității CNDR cu privire politicile UE și internaționale.
  3. Întărirea capacității CNDR în domeniul leadership și oportunități pentru tineri.

În perioada iunie-decembrie, 2022, se va implemementa în România componenta nr. 3, referitoare la tineri, cu următoarele obiective:

  1. Tinerii: Realizarea unei cercetări care să identifice prioritățile tinerilor cu dizabilități (în vârstă de 16-35 de ani), inclusiv tinere femei cu dizabilități, persoane cu dizabilități de diferite etnii, în contextul nevoii de dezvoltare a mișcării tinerilor cu dizabilități.
  2. Politici și programe: Înțelegerea cunoștințelor și angajării tinerilor cu privire la politici și programe, identificarea unei posibile lipse de informare a tinerilor în această privință.
  3. Comunicare: Creșterea vizibilității și a răspunsului pentru a include tinerii cu dizabilități, cu focalizare pe educație și angajare în muncă.

Pe durata acestui an de proiect, anul 2022, obiectivul principal este producerea unei analize de situație, a unei perspective asupra priorităților tinerilor cu dizabilități și întărirea angajării tinerilor în mișcarea dizabilității. Trebuie să găsim răspunsuri, transpuse în soluții, pentru multe întrebări, printre care:

Tinerii noștri cu dizabilități își cunosc oare drepturile, în contextul legislației din Uniunea Europeană și din țară?

Ce s-ar putea face pentru prevenirea discriminării tinerilor cu dizabilități, ca de pildă la încadrarea în muncă și la studiile universitare?

Cât de mult este auzită vocea acestor tineri în mișcarea dizabilității și în mișcarea tinerilor în general?

Date de contact:

E-mail: arr@reninco.ro; traianvrasmas@gmail.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.