Comisia Europeană a publicat, în iunie, o strategie a UE privind drepturile victimelor pentru următorii cinci ani (2020-2025). Legile UE privind drepturile victimelor, adoptate în trecut, nu au fost bine respectate de țările UE. Încă este foarte dificil pentru victimele criminalității din toată Europa să își revendice drepturile din cauza lipsei informațiilor, a sprijinului și a protecției. Din acest motiv, UE a adoptat o strategie specifică.
Strategia stabilește acțiuni axate pe câteva priorități-cheie pentru UE, țările UE și alți actori (alte organisme ale UE, organizații pentru sprijinirea victimelor și organizații ale societății civile).
Potrivit EDF, această strategie este importantă pentru persoanele cu handicap, deoarece persoanele cu dizabilități, în special femeile și fetele cu dizabilități, sunt mai expuse riscului de a fi victime ale infracțiunilor violente, inclusiv ale infracțiunilor motivate de ură, decât alte persoane. Femeile și fetele cu dizabilități se confruntă, de asemenea, cu violența domestică și violența pe criterii de gen, inclusiv hărțuirea și alte abuzuri, cum ar fi avortul forțat și sterilizarea forțată.
Amploarea violenței bazate pe gen este alarmantă în UE. Conform datelor, femeile cu dizabilități sunt de două până la cinci ori mai expuse riscului de a se confrunta cu violență decât alte femei, iar 34% dintre femeile cu handicap sau cu probleme de sănătate sunt abuzate fizic sau sexual, majoritatea de către partenerii lor.
Ca victime ale unei infracțiuni, persoanele cu dizabilități au dificultăți în a accesa măsuri și servicii de sprijin disponibile celorlalte victime și în a-și exercita drepturile în procesul penal. Aceste servicii disponibile tuturor victimelor nu le sunt, de cele mai multe ori, accesibile.
Strategia stabileşte o serie de acţiuni pentru următorii cinci ani, concentrându-se pe două obiective:
- Consolidarea capacităţii de acţiune a victimelor, astfel încât acestea să raporteze infracţiunile, să solicite despăgubiri şi, în cele din urmă, să îşi revină în urma infracţiunii, trecând peste consecinţele acesteia;
- Colaborarea cu toţi actorii relevanţi pentru drepturile victimelor.
Strategia recunoaște că persoanele cu dizabilități sunt adesea victime ale infracțiunilor motivate de ură și că accesul lor la justiție poate fi mai dificil, mai ales dacă sunt lipsite de capacitatea juridică. Asta include și obligația strategiei de a respecta Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, la care au semnat atât UE, cât și toate statele membre.
Acțiunile importante create de strategie sunt următoarele:
- Lansarea unei campanii de conștientizare naționale și la nivelul UE privind drepturile victimelor (inclusiv sprijin pentru victimele cu nevoi specifice).
- Promovarea activităților de instruire pentru persoanele care intră în contact cu victimele.
- Promovarea și crearea serviciilor de sprijin pentru victimele cu dizabilități.
- Dispoziții de finanțare UE pentru organizațiile de sprijinire a victimelor și organizațiile comunitare relevante.
- Aderarea la Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor sau la măsuri alternative care ating aceleași obiective.
- Crearea unei platforme pentru respectarea drepturilor victimelor și numirea coordonatorului pentru drepturile victimelor în cadrul Comisiei Europene.
Majoritatea acestor acțiuni sunt în concordanță cu recomandările EDF, iar acum UE trebuie să le ducă la îndeplinire.
Forumul European pentru persoane cu dizabilități (EDF) solicită următoarele:
- Să devină membri ai Platformei pentru respectarea drepturilor victimelor;
- Ca victimele cu dizabilități să fie incluse în campania de conștientizare a UE;
- Să pledeze în continuare pentru accesibilitate în ceea ce privește raportarea infracțiunilor și primirea despăgubirilor;
- Ca formarea profesioniștilor să includă instruirea cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și să se extindă asupra tuturor persoanelor care vin în contact cu potențialele victime, inclusiv persoanele care lucrează în instituții, închisori, spitale psihiatrice și aziluri.
EDF recomandă ca organizațiile persoanelor cu dizabilități să se asigure că politicile pentru victimele din țară lor includ dispoziții privind drepturile victimelor cu dizabilități: dacă nu, este posibil să nu fie în conformitate cu legislația UE privind drepturile victimelor, iar în acest caz pot informa EDF și Comisia Europeană.
De asemenea, organizațiile persoanelor cu dizabilități trebuie să verifice dacă serviciile destinate victimelor sunt accesibile celor cu dizabilități, dacă adăposturile sunt accesibile utilizatorilor de scaune rulante, și serviciile de asistență furnizează servicii de SMS. Este important ca aceste organizații să se asigure că la nivel național este adoptată o strategie proprie pentru respectarea drepturilor victimelor și să ceară să fie implicate.
Vorbe goale,indemnizatiile mizere,pensiile de limita de varsta modice ale dizabililor vad ca nu preocupa pe nimeni nici in tara,nici in UE dar o tinem langa cu poezele cantecele.parada modei si alpinism pentru dizabili,Jenant,trist-bine ca se plimba unii pe la simpozioane.congrese cumuland salarii,diurne,indemnizatii in numele persoanelor cu handicap,RUSINE !!!