Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că dintr-un număr de 216 persoane relocate, în ultima săptămână, din centre sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi din zece judeţe, 76 de persoane au necesitat internare, iar restul, evaluare şi urmărire medicală în ambulatoriile spitalelor judeţene.
,,Dintr-un număr de 216 persoane relocate din centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități din județele Constanța, Dolj, Gorj, Maramureș, Neamț, Satu-Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vrancea, 76 de persoane au necesitat internare iar restul, evaluare și urmărire medicală în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor județene. Acestea sunt datele transmise Ministerului Sănătății de către Direcțiile de Sănătate Publică județene, după verificările și evaluările medicale de specialitate efectuate în ultima săptămână”, a transmis Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății asigură că va continua să ofere sprijin persoanelor mutate din centrele sociale.
,,Ministerul Sănătății se implică și se asigură că persoanele rezidente din centrele sociale, aflate în relație cu autoritățile locale sau cu alte agenții din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, beneficiază de asistență medicală de continuitate”, a mai transmis instituția.
Autoritățile au început controale la toate centrele sociale din țară, în urma dezvăluirilor despre ,,azilele groazei”, în care vârstnici, persoane cu dizabilități sau copii erau umiliți și ținuți în condiții de mizerie.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în perioada 10-15 iulie, au fost controlate 2.658 de centre sociale pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și copii, iar 30 dintre acestea au fost închise.
De asemenea, a fost suspendată activitatea a 36 de centre sociale, până la remedierea deficienţelor constatate.
În cadrul controalelor au fost date 98 de amenzi, în valoare totală de 1.251.000 de lei.