Asociaţia ,,Suflet lieştean – Mihaela 2017″ este un centru de zi pentru copii cu dizabilități, înființat în urmă cu 10 ani, de Mihaela Mihalache, mamă a doi copii cu dizabilități grave. Scopul înființării acestei fundații a fost acela de a schimba mentalitățile retrograde din mediul rural și de a-i sprijini pe cei cu nevoi speciale și a le da o șansă la o viață cât mai normală.

Mihaela Mihalache, președinta asociației, susține că este un om simplu, hotărât și luptător, genul de persoană care nu se lasă până nu reușește și care își asumă cu responsabilitate ceea ce face. Pentru ea nu există sintagma ,,Nu pot!”.

,,Prima și cea mai grea luptă a mea a fost cu mine însămi. Apoi m-am lovit de mentalități pe care încă încerc să le schimb. Eu nu mi-am permis niciodata luxul de a spune nu pot, nu am, nu vreau, nu știu, nu, nu, nu. Mereu a trebuit să fiu pe poziție, să lupt, să merg mai departe”, mărturisește Mihaela.

Fiind o vizionară, dar mai ales o mamă care avea în grijă doi copii care se confruntau cu marginalizare, respingere și izolare, Mihaela Mihalache a hotărât să creeze un mediu care să ofere copiilor cu dizabilități accesul la terapii, la educație și socializare. Prin voință și implicare, aceasta a reușit să pună bazele primului centru de zi pentru copii cu dizabilități din Romania, deschis în mediul rural.

,,În primii ani, am funcționat sub numele unei fundații din Galați. Era greu de gestionat totul de la distanță, iar costurile erau foarte mari. În aceste condiții exista riscul închiderii centrului. În plus, starea generală a copiilor nu permitea integrarea în învățământul de masă, și de aici a plecat ideea înființării unui centru de zi. Mi-am dorit foarte mult să duc mai departe acest proiect, așă că, în anul 2017, cu toate asumările, am înființat Asociația Suflet liestean – Mihaela 2017”, explică ea.

Zeci de copii din Lieşti, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, precum şi alţi câţiva din comunele învecinate beneficiază de asistenţă, sprijin şi consiliere în cadrul acestui centrul. În spaţiul pus la dispoziţie gratuit de Primăria Lieşti, ei au parte de servicii de kinetoterapie și recuperare medicală, terapie ocupațională, socializare, logopedie etc. În afară de aceste servicii, ei beneficiază de activități în aer liber, excursii, drumeții, serbări, tabere. Toate acestea fiind adaptate la nevoile fiecarui copil.

Fondatoarea asociației menționează că pe toata perioada pandemiei, centrul de zi a avut activitatea suspendată, iar cei mai afectați au fost beneficiarii centrului. Lipsa terapiilor și întreruperea programelor de recuperare au dus, în cele mai multe cazuri, la agravarea problemelor.

,,Cea mai mare provocare este să le oferim copiilor terapiile de care au nevoie, respectând în același timp restricțiile impuse de către autorități. În momentul de față, terapiile se fac în cea mai mare parte individual și prin rotație, astfel încât fiecare dintre ei să beneficieze de serviciile de care are nevoie”, spune Mihaela.

Mihaela Mihalache consideră că familiile care îngrijesc copii cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere. În primul rând, diagnosticul și acceptarea acestuia, apoi apariția reproșurilor și a sentimentelor de vinovație. Copiii cu dizabilități cer timp, răbdare și sacrificii. Familia unui copil cu astfel de probleme trebuie să se adapteze la nevoile celui mic.

Mesajul Mihaelei este acela de a încerca sa fim mai buni unii cu alții și de a le oferi sprijin celorlalți, indiferent dacă este vorba despre o dizabilitate sau nu. Simplul fapt că poate să ajute acești copii și să le ofere un zâmbet o motivează și o ajută să meargă mai departe.

Puteți afla mai multe informații accesând pagina de facebook a Asociației. https://www.facebook.com/Asocia%C8%9Bia-Suflet-Lie%C8%99tean-Mihaela-2017-1962753543781801

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.