Consiliul Național al Dizabilității din România a primit în data de 21 mai 2019 de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități invitație de participare Conferința de lansare a proiectului ,,Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități’’ Cod SIPOCA/SMIS2014+: 619/127534, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. În invitație se menționează că evenimentul va avea loc în data de 22 mai, iar confirmarea participării la eveniment trebuie făcută până pe data de 16 mai.
,,Nu este o greșeală de redactare, ci disprețul pe care Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) îl manifestă față de persoanele cu dizabilități din România. ANPD a trimis acelaș e-mail către CNDR, Asociația Națională a Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România.Trimiterea invitației cu o zi înaintea evenimentului și cu mențiunea că data limită pentru confirmarea participării a fost cu o săptămână în urmă, arată faptul că nu s-a dorit participarea noastră la Conferință, deși obiectivele proiectului privesc în mod direct persoanele cu dizabilități. Fac publică această informație pentru că a devenit o obișnuință a instituțiilor publice să nu consulte persoanele cu dizabilităţi în luarea deciziilor ce vizează chestiuni care au legătură cu viaţa noastră, a persoanelor cu dizabilități, sau ne-o afectează, deciziile sunt luate luate în numele nostru.
Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi recunoaşte participarea atât ca obligaţie generală cât şi ca problemă încrucişată. În fapt, ea consfinţeşte obligaţia statelor părţi de a consulta îndeaproape şi de a implica în mod activ persoanele cu dizabilităţi (art. 4(3)) precum şi participarea persoanelor cu dizabilităţi la procesul de monitorizare (art. 33 (3)) ca parte a conceptului mai larg de participare la viaţa publică’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
Date despre proiectul lansat:
Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități implementează proiectul ”Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, Cod SIPOCA/SMIS2014+: 619/127534, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Proiectul se derulează în perioada 25.01.2019-25.06.2021 și are ca scop consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități în România.
Obiectivul general al proiectului este de a face funcțional în România mecanismul de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Elaborarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, 2021-2027
2. Dezvoltarea unui mecanism funcțional de monitorizare a implementării Strategiei 2021-2027 prin obținerea de dovezi privind modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate.
Rezultatele preconizate ale proiectului sunt următoarele:
1. Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027
2. Mecanism funcțional de monitorizare a implementării Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027
3. Cunoştinţe şi abilităţi ale personalului din autorităţile publice centrale în utilizarea instrumentelor de lucru şi standardelor realizate în cadrul proiectului pentru asigurarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi
Valoare totală a proiectului (LEI): 9.689.034,43 lei din care 8.137.225,38 lei valoarea cofinanțării Uniunii Europene.