Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni a organizat în data 12 mai 2023, la IDM Club Bucureşti, cea de-a VII-a ediţie a Competiţiei Naţionale de Biliard în Scaun Rulant, eveniment ce are ca scop promovarea sportului și socializarea în rândul persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități locomotorii l-a avut ca invitat special, pentru a patra oară, pe Henrik Larsson, din Suedia, multiplu campion mondial și european la biliard în scaun rulant.
Competiția de Biliard în Scaun Rulant a fost deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Ediția din acest an a avut două secțiuni: una adresată jucătorilor în scaun rulant, și alta adresată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare. Concursul la categoria Bila 9 s-a jucat în piramidă dublă, fiecare jucător având două şanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcţie de numărul de participanţi), orice meci fiind eliminatoriu până la încheierea concursului. Meciurile au fost arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard.
Peste 70 de pasionaţi s-au înscris în concurs. La finalul concursului, toți concurenții au participat la tombola dotată cu numeroase premii. Potrivit organizatorilor, premiile au fost în bani, tacuri profesionale sau chiar scaune rulante active, extrem de utile concurenților.
Originar din Suedia, Henrik Larssen a început să joace biliard în scaun rulant în 1997 și, prin ambiție și perseverență, a devenit un jucător de top la nivel național și internațional. Rezultatele sale impresionante, povestea sa de viață și atitudinea sa inspiră și motivează.
,,Încerc să văd cum pot transforma în cel mai bun mod tehnica mea, pentru a-l ajuta pe celălalt”(…) Participarea persoanelor cu dizabilități la activități sportive le crește șansele la o viață sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creșterii stimei de sine și le stimulează integrarea în societate”, spune Henrik Larsson.
Imobilizat după un accident de muncă, Ioan Tudose a devenit campion şi anul acesta. Contracandidatul său a fost, ca şi anul trecut, Leonard Leoacă, care şi-a dorit ca anul acesta să-şi ia revanşa.
Ioan Tudose este un exemplu viu că barierele pot fi depășite. ,,Trăiți viața la maxim și faceți-vă vizibili! Dacă stați ascunși în casă, nimeni nu o să vă vadă și nu o să vă ia în seamă…, încercați să fiți o voce puternică atunci când vă cereți drepturile”, le transmite el persoanelor cu dizabilități.
,,De la vâsta de 3 ani am poliomelită. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat. Şi cum sunt. Şi spun: Doamne, îţi mulţumesc că sunt bine!”, spune Mariana Feraru, una dintre competitoare.
Irina Văcărean, președinta Asociației Lions Club Sportiv Mereu Împreună Pentru Oameni și președinta AMIO, afirmă: ,,Avem premii în bani, dar, cred că, cel mai important este că, anul acesta, am venit cu fotolii rulante active.
,,Emoţia de a ne revedea an de an cu prieteni buni, cu familiile lor, într-un demers firesc, cu un pas mai aproape de normalitate, ne face să zâmbim şi să trecem mai uşor peste greutăţile inerente ale vieții cotidiene. Pe lista noastră de priorităţi se află înfiinţarea unui centru de traininguri motivaţionale și consiliere psihologică pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii cauzate de accidente. Pe de altă parte, pe termen lung, ne dorim transformarea biliardului în scaun rulant în sport paralimpic – suntem unicii promotori ai acestei discipline în România! Am constatat cu bucurie că, de la an la an, interesul participanţilor este în creştere.
În mod deosebit le mulţumesc sponsorilor şi partenerilor care se strâng tot mai mulţi în jurul nostru!”, adaugă ea.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România și susținătoare a competiței, mărurisește: ,,În urmă cu șapte ani, m-a sunat Alina Popa și mi-a spus că Irina Văcărean, colega ei și, totodată, președinta Asociației Sportive Mereu Împreună pentru Oameni, dorește să facă cunoscut românilor cu dizabilități un nou sport adaptat. Mi-am arătat admirația și optimismul, așa că Alina a început să-mi vorbească despre billiard practicat de persoanele în scaun rulant. Intenția Irinei era să organizeze o competiție sportivă destinată persoanelor dependente de scaunul rulant, cu scop social și sportiv, doar că reticența era așa de mare, încât luaseră în calcul abandonarea proiectului. În planul de organizare, competiția trebuia să debuteze cu 15 concurenți, dar nu erau înscriși nici trei.
Nu pot să cred că o astfel de oportunitate nu ajunge la persoanele cu dizabilități, i-am spus Alinei și am rugat-o să nu o lase pe Irina să ia o decizie în următoarea oră. Am lăsat ce aveam în lucru și am gândit o strategie de comunicare, folosindu-mă de marketingul relațional și de publicația online a Consiliului Național al Dizabilității din România. În 45 de minute aveam confirmări de la peste 20 de potențiali concurenți. Imposibilul a devenit posibil”.
Daniela Tontsch spune că de la o ediție la alta, Competiția de Biliard în scaun rulant a reunit sute de participanți din toată țara, devenind foarte cunoscută și apreciată de către comunitatea persoanelor cu dizabilități, nu doar pentru premiile însemnate puse în joc, ci și pentru impactul social pozitiv pe care îl oferă.
,,Pentru mulți concurenți este unicul eveniment dintr-un an, le vorbesc cu bucurie prietenilor de acasă despre experiența trăită, comunitatea locală află, de asemenea, despre abilitățile lor. Își fac prieteni noi și își consolidează prietenii mai vechi. Trăiesc sentimentul de apartenență, care aduce adevărate efecte terapeutice. Este un antrenament pentru a rămâne activi prin sport și socializare.
Devin o familie, ei și organizatorii. Petrec zeci de ore împreună, socializează, servesc masa împreună, participă la joc, iar la final fiecare este răsplătit cu daruri oferite de sponsori. Consiliul Național al Dizabilității din România a fost anual partener al Asociației Sportive Mereu Împreună Pentru Oameni în organizarea Competiției de billiard în scaun rulant. Ieri am primit medalia de susținător al competiției, sunt onorată și fericită de fiecare dată când văd bucuria tuturor sportivilor cu dizabilități. Mulțumesc, Irina! Tu faci posibile toate aceste schimbări!”, mai spune Daniela Tontsch.
Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România are onoarea să fie partener al evenimentului, la fiecare ediție.
Asociaţia Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni este o organizaţie non-profit dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi prin sport, în scopul dezvoltării mijloacelor care să permită sportivilor cu handicap participarea la turneul anual naţional de billiard în scaun rulant şi competiţii internaţionale de biliard.