Autor: Daria Hanțiu
Centrul Medical Sanconfind este situat în Poiana Câmpina. Acest loc este unul de vis pentru toți pacienții dornici să apeleze la noi tratamente, atât benefice, cât și revoluționare.
,,Sanconfind, un proiect unic, reînvie stațiunea balneară din Poiana Câmpina, de acum mai bine de 100 de ani, aplicând diverse terapii medicale. Aceste servicii pot fi personalizate în funcție de nevoile pacientului, pe baza unui plan de tratament stabilit de medicul curant sau la alegere, pentru relaxare’’, transmit reprezentanții Centrului Medical Sanconfind.
Mulțumim directorului Centrului Medical Sanconfind, doamna Ileana Firoiu, pentru că a acceptat să acorde acest interviu pentru Jurnal Social, publicația Consiliului Național al Dizabilității din România.
Daria Hanțiu: Când s-a deschis acest centru?
Ileana Firoiu: Centru Medical Sanconfind s-a deschis în anul 2015, din dorința de a oferi prahovenilor un spital la standarde occidentale.
D.H.: Cum de s-a optat pentru deschiderea acestui centru, de la ce idee s-a pornit și cine l-a înființat?
I. F.: S-a pornit de la ideea de a oferi servicii medicale de calitate, un mediu spitalicesc curat, cu personal medical dedicat, care să se adapteze nevoilor fiecărui pacient, cu servicii integrate pentru întreaga familie. Modelul a fost inspirat și gândit de un arhitect român din Franța și pusă în aplicare de Ing. Ioan Simion, administratorul firmei Confind din Câmpina. Investiția este 100% românească.
D.H.: Ce implică baza de recuperare cu apă sărată și de unde provine această apă?
I.F.: Apa sărată de concentrație apropiată celei de la Marea Moartă (321 g/l comparativ cu 400g/l- Marea Moartă) provine de la un izvor cu apă sărată din Poiana Câmpina. Pe terenul concesionat de la ANMR, curge o apă terapeutică din anul 1500, de când este atestată documentar comuna Poiana Câmpina. Înainte se numea chiar Poiana Sării, datorită acestui izvor.
Hidrokinetoterapia este una dintre procedurile care evidențiază Baza de Tratament SanConfind față de alte unități sanitare de profil. Se efectuează cu ajutorul uneia dintre cele mai sărate ape minerale din țară (filtrată, recirculată și păstrată la o temperatură de 31 – 33˚C), în variantele terapie individuală sau de grup, pentru copii sau adulți, sub atenta supraveghere a unui profesor de cultură fizică medicală. Hidrokinetoterapia în apă sărată este recomandată în tratarea majorităţii afecţiunilor aparatului locomotor (degenerative, posttraumatice, tulburări de statică vertebrală, discopatii, etc), dar şi a unor afecţiuni neurologice.
Baza de Tratament este dotată cu trei bazine cu apă sărată: bazinul principal, cel de mers în contracurent (ambele cu adâncimea de 1,2m) și bazinul pentru copii (0,5 m adâncime). De asemenea, sala bazinelor este dotată cu o macara pivotantă pentru transferul facil în bazin al persoanelor cu AVC și deficiențe locomotorii. Efortul cardiovascular este mai mic în bazinul cu apă sărată, iar efectele benefice asupra organismului se resimt imediat.
D.H.: Ce ne puteți spune despre băile cu namol, aduse de la Techirghiol?
I.F.: Nămolul acționează asupra metabolismului și activează circulația locală. Este adus și păstrat în condiții speciale pentru a-și mentine proprietățile curative. Bogat în minerale și coloizi organici, prin acțiunea microorganismelor, nămolul poate vindeca multe boli osteo-musculare. Contracturile musculare, durerile articulare și oboseala dispar când corpul este învăluit în “catifeaua neagră” – nămolul sapropelic de Techirghiol. Și nu este doar o metaforă, ci chiar un real efect de catifelare a pielii. Nămolul de Techirghiol a fost premiat la Paris, în 1924, cu medalia de aur.
D.H.: Ce implică Dușul Vichy și cine poate beneficia de acest tratament?
I.F.: Dușul Vichy reprezintă un adevărat răsfăț al pielii, deoarece îmbinã plãcerea masajului cu efectul revigorant al apei, rezultatul fiind o senzaţie de prospeţime şi confort. În această procedură de hidroterapie, pacientul se întinde pe o masa specială, culcat pe burtă, iar printr-un dispozitiv cu duze (5-7 capete de duș), aflat deasupra sa, corpul îi este ”bombardat” puternic cu jeturi de apă de intensitate reglabilă. Se poate face și cu masaj sub jet de apă, atunci când este solicitat un maseur. De beneficiile dușului Vichy se poate bucura oricine, atât ca procedura de relaxare, cât și ca procedura terapeutică, la recomandarea medicului de recuperare.
D.H.: Ce este turismul medical? Se fac și diverse drumeții cu pacienții?
I.F.: Turismul medical este un concept nou, pe care am dorit să îl dezvoltăm odată cu apariția spitalului.Se referă la relocarea pacienților din alte județe sau țări, pentru perioade scurte de tratament, în vederea îmbunătățirii stării de sănătate și ameliorarea simptomelor de diverse cauze. Am primit până acum pacienți din Europa, cât și din locuri mai îndepartate, de exemplu: Țările Arabe, Rusia…, care s-au bucurat atât de serviciile medicale oferite, cât și de frumusețea locului în care este amplasat Centru Medical Sanconfind, respectiv Poiana Câmpina care se află în regiunea din România cu cele mai multe zile însorite din an, cu un aer puternic ionizat și bogat în aerosoli.Unii pacienți care au venit la tratament din alte țări și care au dorit să afle mai multe despre România, au fost direcționați cu ajutorul agențiilor de turism partenere către diverse localități turistice din apropiere.
D.H.: Aveți contract cu CNAS? Persoanele cu venituri mici se pot trata la acest centru?
I. F.: În ceea ce privește relația contractuală cu CAS, de menționat că pentru serviciile de recuperare medicală nu mai este încheiat contract, însă pentru servicii medicale paraclince (laborator analize medicale și imagistică), precum și pentru specialități medicale ambulatorii avem contract. Ne adresam în general persoanelor cu venituri medii spre mari. Nu ne sunt însă indiferenți nici pacienții cu venituri reduse, care nu își pot permite un tratament sau o intervenție în centrul nostru, astfel, Fundația Sanconfind a acordat sprijin acestor persoane.
Avem contracte de colaborare cu societăți de asigurare private care decontează serviciile medicale. Peste 20 de specialități medicale funcționează în sistem privat ce oferă condiții speciale de tratament, nu ne permitem să facem rabat de la calitate. Mulți dintre pacienții noștrii au apreciat raportul calitate – preț, de aceea am devenit cunoscuți la nivel național.
D.H.: Care este cel mai benefic tratament pe care îl utilizați?
I.F.: Având în vedere dotarea cu aparatură modernă toate tratamentele sunt benefice, însă depinde de diagnosticul pus pacientului. Este foarte important ca pacientul să vină la un control medical anual, să poată beneficia de un tratament personalizat. Acoperim toata gama de proceduri specifice tratamentelor de recuperare medicală. Trebuie să învățăm să prevenim bolile printr-un stil de viață sănătos.
Medicii noștri sunt aleși cu multă atenție, fiind persoane extrem de empatice pe care îi interesează un rezultat cât mai bun al tratamentelor. Țin legatură cu pacientul și comunică cu întreaga echipă.
Ca o încununare a celor menționate în anul 2019, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România a acordat premiul I Centrului Medical Sanconfind pentru ceea mai bună bază de tratament din România.
Sanconfind este Centrul Medical din România care reușește să adune toți specialiștii într-un loc de basm. Orice problema ați avea, cu siguranța, veți pleca fără aceasta, dar și cu un echilibru atât fizic, cât și mental.