Cercetătorii din Statele Unite au raportat faptul că au reușit o inversare a leziunilor cerebrale, fiind prima de acest fel, după ce au tratat o fetiță înecată și resuscitată, cu ajutorul unei terapii experimentale cu oxigen. Ea și-a revenit în mod miraculos, după ce a stat în apă timp de 15 minute.
În februarie 2016, Eden Carlson, în vârstă de doi ani, din Arkansans, s-a strecurat afară în timp ce mama ei făcea duș și a alunecat în piscină. Inima ei a stat în apă 15 minute, în tot acest timp creierul ei suferind leziuni serioase. Mama ei a descoperit-o în stare de inconștiență și a încercat cu disperare s-o resusciteze. După repetate manevre de resuscitare, echipa de medici de la Centrul Medical din Washinghton a readus-o la viață.
Fetița, a cărei inimă nu a bătut timp de două ore, a suferit profunde leziuni ale materiei cenușii și o atrofie cerebrală, fără să i se dea mari șanse de supraviețuire. Eden nu a mai putut să vorbească, să mănânce, să meargă sau să reacționeze la stimulii din exterior. Părinții ei nu au putut accepta acest destin și au căutat soluții la problema fetiței lor. Astfel au aflat de terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), administrată de o echipă de medici de la Scoala de Medicină din New Orleans și de la Universitatea din Dakota de Nord. La cincizeci și cinci de zile după înec, Eden a început tratamentul. În cazul ei, medicii i-au administrat o cură de tratament cu oxigen normobaric – administrat la presiunea nivelului mării – timp de 45 de minute, de două ori pe zi. Acesta nu este un tratament nou, fiind unul experimental care încă nu a primit aprobare din partea Agenției americane pentru alimente și medicamente (FDA).
Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbară constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogățit cu oxigen la o presiune mai mare decât cea atmosferică, prin utilizarea unei camere etanșe, presurizate. Prin această terapie, cantitatea de oxigen din sângele pacientului este crescută, ceea ce poate restabili nivelurile normale de gaze din sânge și poate repara țesutul deteriorat.
În luna mai, miracolul s-a întâmplat: Eden a râs din nou. Ea a început să-și miște brațele, mâinile și ochii. A putut să vorbească. Astăzi, este capabilă să urce scările. În plus, testele neurologice au arătat îmbunătățiri ale funcțiilor motorii și cognitive.
La încheierea tratamentului, la 162 de zile după înec, tomografia a arătat că Eden încă are o leziune ușoară a creierului, dar a prezentat o refacere aproape completă a atrofiei corticale și a materiei albe.
,,Regenerarea uimitoare a țesutului a avut loc pentru că am fost capabili să intervenim devreme în cazul unui copil aflat în creștere, înainte de degenerarea țesuturilor pe termen lung”, a spus specialistul hiperbaric Paul Harch de la Școala de Medicină din New Orleans.
Echipa care a studiat recuperarea lui Eden au spus că, din câte ei cunosc, acest tip de inversare nu ar fi fost posibilă cu altă terapie.
Și în timp ce ei nu înțeleg pe deplin revenirea uimitoare a lui Eden, este clar că tratamentele cu oxigen normobaric și hiperbaric combinate au redus inflamația și au ajutat la supraviețuriea celulelor creierului.