Cercetători de la Universitatea din Nebraska, în colaborare cu cercetătorii de la Școala Medicală Harvard și de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au creat un bandaj inteligent care poate vindeca rănile cronice mai repede decât metodele convenționale.
Bandajul e alcătuit din fibre electrice conducătoare acoperite cu un gel, care poate fi încărcat cu anumite medicamente, cum ar fi antibiotice, factori de creștere care ajută țesutul să se regenereze și analgezice. Acest dispozitiv are dimensiunea unui timbru poștal și poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui smartphone sau al altui dispozitiv wireless. Un singur plasture este capabil să administreze diferite medicamente, în diferite stadii ale progresiei plăgii, controlând, în același timp, nu numai doza, ci și schema de administrare. Acest bandaj inteligent ar putea ameliora sau accelera, în mod substanțial, procesul de vindecare, potrivit cercetătorilor.
,, Acesta este primul bandaj capabil să administreze medicamente în funcție de doză. Se pot administra mai multe medicamente cu diferite profile de eliberare. Este un mare avantaj în comparație cu alte sisteme. Ceea ce am făcut aici este o platformă care poate fi aplicată în multe domenii ale ingineriei biomedicale și medicină”, a declarat unul dintre autorii studiului, Ali Tamayol, profesor asistent de inginerie mecanică și materiale.
Cercetătorii speră că noul bandaj va fi utilizat mai întâi pentru a trata ulceraţiile cronice apărute în diabetul zaharat. Mai mult de 25 de milioane de americani – și mai mult de 25 de procente dintre adulții din Statele Unite de 65 de ani și peste – ar putea suferi de astfel de răni. Centrul pentru
Prevenirea și Controlul Bolilor a estimat că cazurile de diabet se vor dubla sau tripla până în anul 2050.
,,Costul medical asociat cu aceste tipuri de răni este mare. Deci, este nevoie de soluții pentru aceste cazuri”, a adăugat el.
Cei răniți pe câmpul de luptă ar putea, de asemenea, să beneficieze de versatilitatea și caracterul personalizat al bandajului, potrivit studiului. Acesta fie va stimula vindecarea mai rapidă a rănilor de glonț, fie va împiedica apariția infecției în medii izolate.
,,Soldații de pe câmpul de luptă pot suferi de o serie de leziuni sau infecții diferite”, a spus prof. Ali Tamayol. „S-ar putea să se confrunte cu un număr de agenți patogeni diferiți. Imaginați-vă că aveți un plasture variabil, care are antidoturi sau medicamente țintite spre pericole specifice din mediul înconjurător.”
Într-unul din experimente, cercetătorii au aplicat şoarecilor răniţi un bandaj inteligent, încărcat cu un factor de creştere a ţesutului, precum şi un bandaj normal, uscat, la un grup de control de şoareci. Experimentul a demonstrat că bandajul inteligent a ajutat şoarecii să regenereze de trei ori mai mult țesut decît grupul de control – regenerarea fiind esențială în procesul de vindecare.
Într-un alt experiment, echipa a încărcat dispozitivul inovator cu un antibiotic, reușind să elimine bacterile care cauzează infecții.
Deși majoritatea componentelor bandajului inteligent au fost deja aprobate de Agenţia Federală Americană pentru Hrană şi Medicamente, el va trebui totuși să fie testat pe animale și apoi pe oameni, înainte să intre pe piață.
Între timp, cercetătorii lucrează pentru a încorpora senzori pe baza de fibră care pot măsura glucoza, pH-ul și alți indicatori de sănătate ai țesutului pielii. Integrarea acestei capacități ar permite echipei să creeze un bandaj care să poată administra în mod autonom tratamentele adecvate.