Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, vineri, 1 septembrie 2023, inițierea unui proiect prin care pacienţii cu arsuri vor putea beneficia de servicii de consiliere psihologică și de psihoterapie și vor avea acces la fizioterapie.
,,Avem datoria față de pacienți să facem tot ce ține de noi pentru a îmbunătăți continuu calitatea serviciilor pe care aceștia le accesează. Astfel, CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate inițiază, astăzi, procesul prin care pacienții cu arsuri vor putea beneficia de servicii de consiliere psihologică și psihoterapie și vor avea acces la fizioterapie, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică și de reabilitare”, a transmis CNAS, într-o postare pe Facebook.
Președintele CNAS, Andrei Baciu, precizează că este vorba despre două propuneri inițiale, care includ serviciile decontate pentru pacienții cu arsuri.
„Avem două propuneri inițiale care vor ajuta concret pacienții cu arsuri. Suntem conștienți că aceste două servicii suplimentare care vor fi decontate de CNAS nu rezolvă toate problemele pacienților cu arsuri. Nici pe departe. Dar astfel de servicii medicale sunt lucruri concrete și utile care fac bine pacienților cu arsuri și de care aceștia vor putea beneficia în perioada imediat următoare”, a afirmat Andrei Baciu.
Acesta a menționat că a avut deja o primă întâlnire cu organizațiile de pacienți, iar acest dialog va fi unul permanent.
,,Am discutat și cu medici care tratează pacienții cu arsuri și cu profesioniștii din sănătate care se ocupă de acest subiect. De altfel, solicităm propuneri de la toți factorii interesați, în acest proces consultativ prin care ne dorim în perioada următoare să identificăm împreună tot ce poate face CNAS în plus pentru pacienții din România”, a adăugat președintele CNAS.
Andrei Baciu a mai precizat că CNAS va păstra legătura cu asociațiile de pacienți. De asemenea, el a mulțumit Ministerului Sănătății pentru ,,deschidere și sprijin”.
Proiectul se află, în prezent, în transparență decizională.
Observațiile și propunerile la proiectul de act normativ se pot transmite până în cea de-a 10-a zi de la data afișării pe site (1 septembrie), informează CNAS.
,,Prin proiectul de act normativ se propune completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, astfel încât pachetul de servicii medicale de bază acordate în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice acordat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate să cuprindă și servicii de sănătate conexe actului medical furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi fizioterapeuţi, recomandate de către medicii cu specialitatea clinică chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.