Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024 și a adus mai multe modificări, inclusiv în legătură cu pensiile de invaliditate. În prezent, după ce gradele de invaliditate au fost redefinite, pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul la care sunt încadrați.

Prin urmare, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut recent o serie de precizări privind cumulul pensiilor cu alte venituri.

Cine poate cumula pensia cu alte venituri?

Cumulul pensiei cu alte venituri se aplică pensionarilor sistemului public de pensii care realizează venituri în următoarele situații:

  • Activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  • Activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor;

În plus, o noutate introdusă de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii este că pensionarii de invaliditate pot cumula acum pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?

În schimb, nu pot cumula pensia cu alte venituri:

  • Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  • Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:
  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu;
  • ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor sus menționate

Totodată, CNPP precizează că, ,,în vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic” și că „stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”.

De menționat este faptul că precizările privind cumulul pensiei cu alte venituri nu sunt clare. Încă nu au apărut noile norme de încadrare în gradele de invaliditate.

Criteriile și normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, adică ar trebui să apară până pe 30 noiembrie 2024.

În plus, există incertitudine având în vedere următoarele informații oferite de directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț.

„Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I și II nu aveau drept de muncă, iar cei încadrați în gradul III puteau lucra doar cu jumătate de normă. Acum nu mai este nicio restricție, pot să lucreze și cu 8 ore și să-și păstreze pensia”, a spus Laurențiu Țenț.

Totodată, acesta a subliniat că reversul medaliei este, însă, că perioada petrecută în pensie de invaliditate nu va mai fi asimilată ca stagiu necontributiv, atunci când trece la pensia de vârstă.

,,Până acum, pensia de invaliditate avea același statut ca facultatea sau ca armata când era vorba de calculul vechimii în muncă. De acum nu mai reprezintă vechime deloc”, a adăugat directorul.

Mai multe informații despre declarațiile date de directorul Casei de Pensii Bihor aici: Cum te poti pensiona la 60 de ani si alte noutati importante din… (ebihoreanul.ro)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.