Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Universitatea Titu Maiorescu (Facultatea de Drept) şi Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine) a organizat în data de 9 decembrie 2020, orele 13:00, Conferinţa anuală dedicată drepturilor omului, cu tema ,,Respectarea demnităţii umane şi a egalităţii de şanse şi de tratament în condiţii de criză”, care s-a desfăşurat în format online.
Evenimentul a fost organizat în contextul marcării Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, luând în considerare că la data de 10 decembrie 1948, comunitatea internaţională a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi ţinând cont de simbolistica morală şi politică a Declaraţiei – aceea de fundament al sistemul internaţional de protecţie a drepturilor omului.
Tema aleasă de ONU în acest an este ,,reconstrucţia în contextul pandemiei COVID-19 şi importanţa respectării şi promovării drepturilor omului în eforturile de redresare a societăţilor”. În mesajul său, Secretarul General ONU subliniază impactul puternic al pandemiei asupra grupurilor vulnerabile, inclusiv asupra celor aflaţi în prima linie, asupra persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice, femeilor şi fetelor, migranţilor şi minorităţilor.
În consens cu aceste deziderate ale comunităţii internaţionale, Conferinţa a reunit reprezentanţi ai unor organizaţii şi instituţii având ca preocupare drepturile categoriilor vulnerabile.
Evenimentul a fost moderat de către Prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu, de la Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, Director al Consiliul pentru studiile universitare de doctorat, Membru supleant CA, Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) şi a avut-o ca invitat special pe doamna Veronica Lupu, Vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Şanse din Republica Moldova.
În cuvântul de deschidere al directorului IRDO s-a evidenţiat semnificaţia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, prilej pentru a reflecta asupra demnităţii şi egalităţii – ca puncte cardinale ale ,,crezului umanitar” creat, la nivelul comunităţii internaţionale, prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Obiectivul conferinţei din acest an, în contextul manifestării pandemiei COVID-19, este consolidarea cooperării pentru solidaritate umană, conjugată cu accentuarea responsabilităţii instituţionale, în vederea obţinerii coeziunii sociale. În scopul atingerii acestui deziderat, Institutul a promovat abordarea bazată pe drepturile omului în toate activităţile circumscrise mandatului său: cercetare, formare, educaţie pentru drepturile omului, informare.
Doamna Secretar de Stat, Luminiţa Popescu, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) a subliniat relevanţa Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului pentru sistemul internaţional. De asemenea, a reiterat importanţa parteneriatului interinstituţional IRDO-ANES prin sintetizarea rezultatelor campaniei împotriva hărţuirii morale la locul de muncă (desfăşurată de cele două instituţii în perioada 15 septembrie 2020-15 octombrie 2020).
De asemenea, preşedinta ANES a comunicat cu acest prilej şi viitoarea lansare a unei noi campanii comune ANES-IRDO pentru promovarea femeilor în poziţii decizionale la toate nivelurile.
Conferinţa a reprezentat un cadru de dialog pentru reafirmarea importanţei drepturilor omului şi a colaborării instituţiilor şi organizaţiilor în domeniu, la nivel naţional şi regional pentru solidaritate umană şi promovarea drepturilor omului, în contextul surmontării provocărilor actuale. Cu acest prilej, a fost prezentat şi studiul IRDO privind impactul pandemiei asupra drepturilor omului. Conferinţa a constituit o platformă de dialog social şi interinstituţional, având ca scop cooptarea partenerilor şi a societăţii civile, în vederea elaborării de strategii şi acţiuni comune care converg către o mai bună garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Discursul participanţilor a avut ca reper valorile fundamentale ale demnităţii şi egalităţii în consens cu cele mai importante instrumente juridice internaţionale şi regionale. Demnitatea şi egalitatea au fost abordate din perspectiva schimbării de paradigmă în ceea ce priveşte respectarea şi promovarea drepturilor omului, în contextul gestionării pandemiei COVID-19. S-a concluzionat că este necesară o abordare bazată pe drepturile omului în toate domeniile de activitate, pentru o justă evaluare a inegalităţilor şi a vulnerabilităţilor care subminează exercitarea drepturilor omului la nivelul societăţilor.