Conferința anuală privind Ziua europeană a persoanelor cu dizabilități va avea loc, în acest an, în perioada 28-29 noiembrie, la Bruxelles. Evenimentul, găzduit de Comisia Europeană, în parteneriat cu Forumul european pentru persoanele cu dizabilități (EDF), reprezintă o oportunitate pentru UE de a integra aspectele referitoare la handicap și de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările din viața de zi cu zi, cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.
Politicieni, experți la nivel înalt și autoreprezentanți vor participa la conferință pentru a discuta despre provocări, soluții și proiecte, care să îmbunătățească politicile dedicate persoanelor cu dizabilități. Conferința din 2019 va oferi participanților posibilitatea de a dezbate constatările preliminare ale consultării publice privind Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, precum și așteptările delegaților pentru următorul deceniu. O dezbatere pe această temă va încuraja interacțiunea dintre vorbitori și public. De asemenea, participanții vor discuta despre importanța incluziunii sociale prin sport și despre cum poate fi acest domeniu îmbunătățit.
Peste 80 de milioane de persoane din UE sunt afectate de un handicap de anumit grad. Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap furnizează un cadru de acțiune la nivel european, care împreună cu acțiunile la nivel național este menit să abordeze problemele diverse ale bărbaților, femeilor și copiilor cu dizabilități.
Strategia își propune să promoveze o Europă fără bariere, fiind instrumentul utilizat pentru punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD) la nivelul UE.
Printre temele dezbătute se numără panel-urile următoare:
1.Ce ne spune evaluarea actuală a Strategiei europene 2010-2020 pentru persoanele cu handicap? Am depus suficiente eforturi?
2. Am putea să ne inspirăm din ceea ce se întâmplă în afara UE în domeniul dizabilității?
3. Ce se așteaptă de la UE pentru următorul deceniu în domeniul dizabilității?
4. Cum să realizăm sportul pentru toți?
Accesibilitatea este esențială pentru bunăstarea tuturor, fie că sunt persoane cu dizabilități, persoane în vârstă sau, într-adevăr, oricine se confruntă cu dificultăți în viața lor cotidiană. Investiția în accesibilitate este una dintre cele mai bune modalități de a contribui la prosperitatea orașelor și a locuitorilor acestora.
Ziua europeană a persoanelor cu dizabilități se va încheia anul acesta cu cea de-a zecea ediție a Premiului Access City (ACA).
Premiul Access City face parte din eforturile extinse ale UE de a crea o Europă fără bariere. O mai bună accesibilitate ajută la eliminarea barierelor cu care încă se confruntă persoanele cu dizabilități în viața de zi cu zi, cum ar fi folosirea mijloacelor de transport, accesarea informațiilor sau viața independentă.
De la crearea sa în 2010, 375 de candidați au luat parte la competiție. În 2019, 47 de orașe au aplicat la ACA 2020, arătând un interes clar al orașelor de a fi mai incluzive și mai accesibile pentru toți cetățenii.
Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă va fi prezentă și va înmâna trofeele celor mai accesibile orașe europene.