Autor: Anis Ali (student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării)

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) a organizat, luni, 27 martie 2023, Conferința Reducerea Riscului de Dezastre. Evenimentul a avut loc la Hotel My Continental, sala Enescu A.

La conferință au participat 65 de persoane. Printre participanți s-au numărat: domnul Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne; doamna Adela Crăciun, vicepreședinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități; reprezentanți ai Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; reprezentanți ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, Asociația Distroficilor Muscular din România, Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați din România, Federația Sindrom Down din România, Asociația Down Plus București, Asociația ,,DANROM” Făurei, Asociația Hoffnung, Asociația Be a butterfly, Asociația pentru Instruire în Situații de Urgență – UVSAR Galați, Asociația Help Autism, Asociația pentru Matei); reprezentanți ai școlilor speciale (Școala gimnazială specială nr. 5, Școala gimnazială specială nr. 8, Școala gimnazială specială nr. 11, Centrul de educație incluzivă nr. 1, Școala gimnazială specială Sf. Nicolae, Școala gimnazială specială pentru surzi nr. 1, Liceul tehnic special nr. 3, Școala gimnazială specială nr. 2, Școala specială pentru deficienți de vedere, Școala profesională specială nr. 3) și ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (din partea tuturor sectoarelor).

Invitatul special a fost Milos Gudic – responsabil programe în cadrul Biroului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre din Bruxelles, care a prezentat Cadrul de Acţiune de la Sendai privind Reducerea Riscurilor de Dezastre.

Ce este cadrul Sendai ?

Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului Dezastrelor este un acord global adoptat de 187 de state membre ale Națiunilor Unite în martie 2015, în orașul Sendai din Japonia. Acesta a fost dezvoltat ca urmare a evaluării globale a riscurilor și a dezastrelor, cunoscută sub numele de Cadru de acțiune de la Higashi-Matsushima, care a avut loc după cutremurul din Japonia din 2011 și tsunami-ul care a urmat.

Cadrul Sendai stabilește obiective și principii pentru reducerea riscului dezastrelor și pentru construirea rezilienței la dezastre, iar principalele sale obiective sunt următoarele:

  • Reducerea numărului de decese, răniți și persoane afectate de dezastre;
  • Reducerea pagubelor economice, sociale și de mediu cauzate de dezastre;
  • Creșterea rezilienței comunităților, națiunilor și a infrastructurii la dezastre;
  • Îmbunătățirea coordonării internaționale și a cooperării în materie de reducere a riscurilor de dezastre.

Cadrul Sendai se concentrează pe cele mai vulnerabile grupuri de persoane, inclusiv femeile, copiii, persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă, și abordează factorii care contribuie la creșterea riscului de dezastre, cum ar fi schimbările climatice, urbanizarea accelerată și sărăcia.

,,Creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor a reprezentat dintotdeauna o prioritate a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Prin acțiunile pe care le întreprindem, dorim să fim cât mai aproape de cetățeni și de nevoile acestora, astfel încât, împreună, să putem construi o societate rezilientă în fața dezastrelor sau a situațiilor de urgență.

Foto: Peter Klaus Tontsch

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) dorește să fie în continuare alături de persoanele cu dizabilități. Suntem convinși de faptul că putem face mai multe lucruri pentru a reduce vulnerabilitățile persoanelor cu dizabilități în fața dezastrelor, iar un prim pas în acest sens va fi încheierea unui protocol de colaborare și constituirea unui grup de lucru între DSU și Consiliul Național al Dizabilității din România, cu scopul identificării acțiunilor și măsurilor adaptării sistemului național integrat de urgență, inclusiv la nevoile speciale ale comunității persoanelor cu dizabilități din România”, a declarat domnul  Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, în cadrul conferinței a mai fost prezentată  Platfoma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro, lansată de către (DSU), în parteneriat cu Asociația CivicNet.

DSU are deja o aplicație mobilă, diponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, protocoale de colaborare cu mass-media pentru alertare în caz de urgențe majore, iar din 2018 a început să funcționeze și sistemul RO ALERT. Toate aceste sisteme sunt complementare și au rolul de a crea o societate mai rezilientă.

În cadrul acestei conferințe s-a mai discutat despre cum trebuie intervenit în cazul unui dezastru și despre faptul că urmează să se semneze un parteneriat care ar crește gradul de cooperare și colaborare între DSU și CNDNR și care ar permite autoritățile statului să cunoască locurile unde se află persoanele cu dizabilități și nevoile acestora în cazul unui dezastru.

„Măsurile de reducere a riscurilor de dezastre au rolul de a preveni pierderile umane și materiale în caz de dezastru. Este esențial ca cei care se ocupă de aceste măsuri să folosească experiența și expertiza persoanelor cu dizabilități, pentru că doar acestea dețin cunoștințe relevante ce pot contribui la dezvoltarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea planurilor de reducere a riscului care să aibă componentă incluzivă. Persoanele cu dizabilități ar putea înființa Unități protejate dedicate instruirii de reducere de riscuri de tip incluziv, contribuind astfel la reducerea riscurilor la care sunt expuse persoanele cu dizabilități în timpul dezastrelor”, a declarat Adela Crăciun, vicepreședinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Evenimentul este parte a Proiectului „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF), pe care CNDR îl derulează.

Vizualizează albumul foto aici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.