Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi a lansat în dezbatere publică o serie de proiecte de hotărâri ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Având în vedere acest demers, Consiliul Național al Dizabilității din România atrage atenția Autorității Electorale Permanente că persoanele cu dizabilități nu au acces la vot.
,,Am semnalat în repetate rânduri că în multe situații secția de vot se află la etaj, iar instituția respectivă nu are lift. Urna mobila ar trebui să fie o soluție opțională, persoanele cu dizabilități doresc să ia parte la viața comunității, să iasă din casă.
Potrivit Legii 448/2006, accesibilitate înseamnă „ansamblul de măsuri şi lucrări de adaptare a mediului fizic, precum şi a mediului informaţional şi comunicaţional conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esenţial de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap în societate“.
Sunt foarte multe instituții fără accesibilitate, în aceste cazuri, fiind timpul scurt, pentru persoanele greu deplasabile și nedeplasabile propunem posibilitatea să se voteze pe liste suplimentare, așa cum legea permite persoanelor aflate în tranzit. Solicităm accesul persoanelor cu dizabilități la vot”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.