Maratonul Conferințelor Naționale s-a încheiat la București cu o dezbatere a organizațiilor civile.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a încheiat caravana Conferințelor Regionale și a Meselor Rotunde, ieri 24 aprilie 2018, cu o dezbatere națională privind contribuția organizaţiilor civile la revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a României.
La eveniment au fost prezenți peste 60 de reprezentanți ai unor importante ONG-uri din România care, de-a lungul timpului, s-au implicat și au contribuit activ la dezvoltarea durabilă a mai multor sectoare de interes. Consiliul Național al Dizabilității din România a participat la eveniment.
Dat fiind faptul că prioritar pentru România, în domeniul Dezvoltării durabile, este implementarea Agendei 2030 la nivel global, în cadrul dezbaterii de ieri s-au discutat subiecte legate de demersurile naționale făcute până la momentul actual și direcțiile propuse pentru viitor. Pentru aceasta, au fost organizate 3 sesiuni simultane de lucru: economic – moderator Bârzan Petre- Cosmin, Centrul pentru Resurse Civice; social – moderator Daniela Vișoianu, Coaliția pentru Educație și mediu – moderator Cora Gheorghiu, WWF.
Cei prezenți în sală au putut să-și prezinte expertiza analizând probleme și identificând soluții pentru sectoarele ce țin de acțiunile climatice, viața terestră și cea acvatică, păduri, ecologia și managementul deșeurilor, educație, sănătate etc.
În cadrul sesiunii plenare vorbitorii au fost: László Borbély – consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), Sergiu Celac – ambasador, reprezentant Comitet de radactare a revizuirii SNDD, Daniela Vișoianu – președinte Coaliția pentru Educație.
,,Nu întâmplător am ales ca ultima întâlnire din maratonul conferințelor să fie cu organizațiile civile. Suntem pe finalul lucrărilor la Strategia pentru Dezvoltare Durabilă și avem nevoie de consultanța și expertiza lor pentru a expune metodologia într-o modalitate cât mai ușor de implementat în viitor. A fost o întâlnire constructivă, și le mulțumesc pentru implicare tututor celor prezenți în sală. Alături de ei, vom reuși să oferim un viitor Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă’’, a declarat László Borbély, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), în cadrul evenimentului PRIA Environment.
Conferințele Naționale au fost organizate în toate cele 8 regiuni ale României, în orașele Iași, București, Brăila, Cluj, Craiova, Călărași, Timișoara și Miercurea Ciuc. Peste 1000 de reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai societății civile și mediului academic au participat la acest maraton. Pentru toate întâlnirile menționate mai sus au fost redactate, de către echipa Departamentului, analize care au dus la o mai bună înțelegere a conceptului dezvoltării durabile în teritoriu.
Începerea revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României a fost anunțată în anul trecut, în noiembrie, la București, în cadrul Conferinței ,,Pentru un viitor sustenabil’’.
În cadrul Summitului Națiunilor Unite din septembrie 2015, liderii la nivel global au adoptat cele 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030.
Acestea reprezintă obiective globale, aplicabile tuturor statelor, care au misiunea de a depune toate eforturile pentru eradicarea sărăciei, de a lupta împotriva inegalităților și de a combate schimbările climatice.
România și-a asumat responsabilitatea de a stabili cadrul național necesar pentru atingerea celor 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD), astfel că Proiectul de Revizuire a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă un demers concret realizat în vederea adoptării unui document programatic care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile, la prioritățile și contextul național, pe orizontul de timp 2030. Cele 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă reprezintă obiective globale, aplicabile tuturor statelor, care au misiunea de a depune toate eforturile pentru eradicarea tuturor formelor de sărăcie, de a lupta împotriva inegalităților și de a combate schimbările climatice.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) a fost înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 313 din 11 mai 2017. Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, coordonat de consilierul de stat László Borbély. DDD este finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, având următoarele funcţii:
De coordonare a activităţilor de implementare rezultate din setul de 17 obiective de dezvoltare durabilă – ODD ale Agendei 2030;
De planificare şi de integrare a datelor şi informaţiilor comunicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu, în vederea formulării propunerilor de măsuri de eficientizare a proceselor/documentelor elaborate de către autorităţile administraţiei publice,
De raportare către Guvern, asupra elaborării sau implementării setului de măsuri prin dezvoltare durabilă la nivel naţional şi de coordonare a activităţilor de localizare şi prioritizare a ţintelor şi obiectivelor specifice, elaborate de autorităţile administraţiei publice de specialitate;
De monitorizare a indicatorilor dezvoltării durabile stabiliţi la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi a indicatorilor specifici, adaptaţi la condiţiile României, cu privire la eventuale decalaje şi asupra măsurilor de remediere a acestora;
De formulare propuneri de ajustare a obiectivelor-ţintă pe plan naţional şi a termenelor de execuţie, precum şi de identificare de noi indicatori necesari în funcţie atât de situaţia reală, cât şi de facto constatată de prevederile directivelor Uniunii Europene în materie, adaptate pe parcurs;
De reprezentare a Departamentului în raporturile cu ministerele, autorităţile administraţiei publice, precum şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice române şi străine.