Imaginați-vă că ați avut recent un infarct. Sunteți un supraviețuitor norocos. Asistenții medicali și medicii v-au acordat asistență medicală de înaltă calitate în spital, iar acum vă pregătiți să vă întoarceți acasă cu sprijinul familiei dvs. Medicii v-au dat un pronostic sumbru. Este cazul să vă schimbați stilul tău de viață sau altfel veți muri. Trebuie să luați măsuri urgente: să renunțați la fumat, să faceți mai mulă activitate fizică, să mâncați o dietă echilibrată sănătoasă (reducând în același timp sarea) și să vă asigurați că luați toate medicamentele conform recomandărilor.
Însă înainte de a părăsi spitalul, medicul cardiolog vă oferă câteva sfaturi, cum ar fi: descărcarea și instalarea unor aplicații pe telefonul mobil, care vă vor ajuta să va gestionați recuperarea, inclusiv trecerea de la spital la domiciliu și toate schimbările comportamentale legate de sănătate necesare pentru a reduce riscul unui alt infarct.
Progresele rapide ale tehnologiilor digitale revoluționează asistența medicală. Beneficiile sunt numeroase, însă este greu de ținut pasul cu ritmul de dezvoltare al acestora, iar asta creează provocări atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru pacienți,
Terapiile digitale se referă la orice metodă digitală care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a unui pacient. Acestea includ aplicații pentru monitorizarea tratamentului medicamentos, a pulsului, aplicații pentru un stil de viață sănătos sau diverse aplicații educative de realitate virtuală sau augmentată.
În prezent, fișele medicale și broșurile privind educația sunt depășite, iar medicii folosesc baze de date digitale, astfel încât pot accesa mai rapid și mai ușor informațiile necesare. În plus, medical și pacientul pot comunica online, prin e-mail sau Skype.
Educația pacientului nu mai este o comunicare statică, unilaterală. Revoluția digitală facilitează educația dinamică și personalizată și o interacțiune bidirecțională între pacient și medic. Terapiile digitale îmbunătățesc calitatea generală a îngrijirii, chiar și în cazul în care pacientul locuiește la sute de kilometri de medicul său.
Să luăm spre exemplu, diabetul zaharat. Această boală afectează 246 milioane de oameni din întreaga lume. Este un factor major de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Așadar, este important ca persoanele cu diabet zaharat să-și monitorizeze afecțiunea, pentru a reduce riscul.
Un studiu recent a arătat că pacienții cu diabet de tip 2, care au folosit o aplicație ce le furniza un joc online cu informații educative despre diabet, au avut îmbunătățiri semnificative, nivelul glicemiei scăzând.
Noile dispozitive electronice sunt, de asemenea, folosite de oameni de toate vârstele pentru a-și monitoriza nivelul de activitate fizică, calitatea somnului și dieta urmată. Aceste informații oferă feedback instantaneu și exact medicilor, astfel încât ei vor putea fi la curent, în timp real, cu orice schimbare.Vor putea observa o ameliorare sau dimpotrivă, o agravare a bolii, care necesită schimbarea medicației sau investigații suplimentare.
De asemenea, aceasta este o metodă foarte bună pentru stocarea datelor medicale, care vor fi examinate ulterior, pentru a monitoriza evoluția bolii.
Tot în categoria terapii digitale putem include comunicarea prin SMS sau e-mail, telemedicina și consultațiile video. Există dovezi tot mai mari că îngrijirea furnizată digital (inclusiv aplicațiile pe bază de mesaje) poate fi utilă, ajutându-vă să gestionați afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare.
Deși revoluția digitală a sănătății este interesantă, rezultatele studiilor trebuie interpretate cu atenție de către pacienți și furnizori. Progresul tehnologic a dus la apariția a 325 000 de aplicații de sănătate în 2017. Acest lucru crește riscul unui furt de date cu caracter personal. În plus, nu putem ști efectul acestor terapii digitale pe termen lung.
Ritmul actual al dezvoltării tehnologice a condus la noi provocări etice și de reglementare. Cine face rețeta? Cine răspunde de stocarea și acuratețea datelor? Cum se integrează aceste tehnologii în actualul sistem de îngrijire? Toate aceste aspecte sunt foarte importante și trebuie edificate.
Dacă dorim să producem terapii digitale utile pentru problemele din lumea reală, atunci este esențial ca utilizatorii finali să fie implicați în acest proces. Pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății vor trebui să colaboreze cu dezvoltatorii de software pentru a proiecta aplicații care să răspundă nevoilor complexe de asistență medicală ale pacienților.