De Ziua Internațională a Sindromului Down, celebrată pe 21 martie, Special Olympics România lansează îndemnul: #FiiSocksy, poartă șosete desperecheate și ajută un Campion să ajungă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin! Aceasta este provocarea din 2023 a Special Olympics România, pentru a celebra faptul că suntem diferiţi.
,,De ce șosete desperecheate? La microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate! Iar unii dintre noi au o „șosetă” în plus, așa cum este cazul celor cu sindrom Down. Pentru a sărbători abilitățile și potențialul persoanelor cu sindrom Down, Special Olympics România invită oamenii să posteze, începând de marți 21 martie, fotografii cu șosete desperecheate cât mai colorate pe conturile de social media, cu hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown și #specialolympicsromania și să doneze orice sumă care începe cu 21 de lei (https://bit.ly/3JolsdB), pentru a trimite un campion la Jocurile Mondiale”, transmite Special Olympics România, într-un comunicat de presă.
,,În 2023, ne dorim să trimitem la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Berlin 33 de sportivi care să concureze la nouă discipline sportive: tenis de masă unificat, tenis de câmp unificat, baschet unificat, bocce, înot, role, gimnastică, judo şi atletism. De aceea, vă invităm pe toți să sprijiniți campionii care reprezintă România la Berlin și să fiți parte din bucuria lor de a participa la o competiție internațională, de a fi aplaudați și de a străluci pe podium datorită abilităților lor extraordinare!”, a declarat Emilia Ispas, Director de Programe la Special Olympics România.
Special Olympics România derulează și o campanie de conștientizare a Sindromului Down în școlile partenere ale programului Școala Generației Unificate. Se vor alătura campaniei 90 de școli de masă din 18 județe, ai căror elevi vor purta în zilele de 21 și 22 martie șosete desperecheate, informează Special Olympics România.
O parte dintre sportivii Special Olympics (IQ < 70) se nasc cu sindromul Down, ceea ce înseamnă că efortul lor de a face sport este cu atât mai mare cu cât ei prind mai greu mișcările și indicațiile antrenorilor.
Și-au anunțat participarea în campanie, alături de Special Olympics România, mai mulți parteneri care și-au încurajat angajații să fie #Socksy: Ambasada SUA în România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), HERVIS SPORTS and Fashion, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, U-BT Cluj Napoca, Districtul Lions 124 România, Kantar, Yves Rocher, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Kayak Champions, Fundația Motivation România, Editura Act și Politon, Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană (IPPA), comunitatea 321sport.
,,Fii următorul motiv de bucurie pentru BRAVI! Invită-i și pe alții să se alăture demersului de a premia un campion!”, mai transmite Special Olympics România.
Tema Zilei Internaționale a Sindromului Down, în 2023, este ,,Cu noi, nu pentru noi” (,,With Us Not For Us”), aceasta fiind cheia unei abordări a dizabilităţii bazate pe drepturile omului, care susţine dreptul persoanelor cu sindrom Down de a fi tratate echitabil şi de a avea aceleaşi oportunităţi ca toţi ceilalţi, lucrând alături de ceilalţi pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, potrivit www.worlddownsyndromeday.org/.
Conform Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.
Despre Sindromul Down
Sindromul Down este o condiție genetică determinată de prezența în organism a unui cromozom suplimentar. Această condiție influențează modul în care se dezvoltă și funcționează corpul. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizionomice aparte, un coeficient de inteligență scăzut și riscul de a dezvolta și alte probleme de sănătate.
Persoanele cu sindrom Down își pot dezvolta diferite abilități: răbdarea, meticulozitatea, determinarea.
Persoanele cu sindrom Down sunt oameni ca toți oamenii având calități și defecte. Aceștia sunt oameni minunați, afectuoși, cu personalități complexe, care aduc bucurie în viețile celor din jur.
Despre Fundaţia Special Olympics din România
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.
Mai multe informaţii despre Special Olympics România sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/specialolympicsromania.