Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Mădălina Turza, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Alin Ignat, au susţinut, vineri, 10 aprilie, o declarație de presă în legătură cu măsurile privind grupurile de persoane cele mai vulnerabile.

Ministrul Muncii a solicitat autorităţilor locale să se implice mai mult în tot ce înseamnă activitatea de sprijin, de îngrijire, de acordare de servicii pentru grupurile vulnerabile, precum bătrânii, copii instituţionalizaţi, persoane adulte cu dizabilităţi. Ea a făcut un apel către autorităţile locale, să îşi cunoască comunitatea, să fie la curent în orice moment, cu nevoile acesteia, cu nevoile grupurilor vulnerabile din comunitate şi să se implice pentru că acum, mai mult ca oricând aceste persoane au cea mai mare nevoie.

,,Fac un apel la autoritățile locale să identifice toate situațiile sociale din localitate. Autoritățile locale sunt cele care cunosc realitatea din teren, care cunosc nevoile grupurilor vulnerabile și le solicit să se implice activ pentru a putea răspunde prompt nevoilor acestora. Autoritățile publice locale pot contracta sau pot angaja specialiști în asistență socială cu care să ofere sprijinul necesar grupurilor vulenrabile. Centrele de servicii sociale care primesc subvenții din partea Ministerului Muncii au primit un mesaj foarte clar din partea mea: lucrați cu autoritățile locale”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a menționat că toate executările silite pentru drepturile de asistență socială au fost suspendate în perioada crizei.

Potrivit declaraţiilor, Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Fondurilor Europene au realizat o Ordonanță de Urgență, care a fost aprobată în Guvern, astfel încât să se poată deconta cheltuielile salariale, cheltuielile de transport, echipamentele de protecție medicală pentru asistenții sociali care îngrijesc persoanele cu dizabilități.

Totodată, Violeta Alexandru a informat cu privire la faptul că, prin fonduri europene, se vor distribui pachete cu produse de igienă, prin autorităţile locale, către persoanele aflate în carantină, în izolare, către persoanele în vârstă din cămine, către copii şi adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi.

Ministrul Muncii a precizat că se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice. De asemenea, ea a cerut ca direcțiile de sănătate publică să acorde o atenție mai mare solicitărilor venite din partea furnizorilor de servicii sociale.

Violeta Alexandru a adăugat că părinții care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului, iar compania la care lucrează nu își mai poate relua activitatea sau a intrat în faliment, beneficiază de stimulant de inserție.

,,Având în vedere perioada delicată prin care trecem, împreună cu secretarul de stat Alin Ignat, cel care coordonează activitatea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, entitatea care efectuează plățile pentru toți beneficiarii de prestații sociale pe care îi avem în evidență și cărora le acordăm mai multe tipuri de beneficii, am făcut posibil ca aceste plăți, mai ales acelea care se efectuau în perioada a doua a lunii, să ajungă la beneficiari mai devreme… Cu privire la pensii, sper ca în cursul zilei de astăzi să pot informa pe cei care primesc pensiile prin card, că s-au efectuat plățile astfel încât să le poată încasa mai devreme, a declarat Violeta Alexandru.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Mădălina Turza, a informat cu privire la situația îmbolnăvirilor cu coronavirus din cadrul centrelor pentru persoane cu dizabilităţi şi de la nivelul DGASPC-urilor.

,,În urma efortului susţinut făcut în ultimele săptămâni, pot să vă spun că la nivelul centrelor de adulţi cu dizabilităţi în acest moment există doar doi infectaţi în spital şi un deces care s-a produs tot în spital. La nivelul centrelor sau serviciilor publice şi private pentru copii şi copii cu dizabilităţi, nu există niciun copil infectat, nu avem niciun deces şi există doar 47 de copii aflaţi în autoizolare pentru că au ieşit din casă şi pentru a ne asigura că ei nu se află în risc, se află în autoizolare. În sistemul de protecţie, la nivelul DGASPC-urilor, există doi copii luaţi în grijă în judeţul Teleorman care provin dintr-o familie ai căror părinţi se află în spital din cauza virusului Covid”, a afirmat preşedintele ANDPDCA.

One Comment

  1. Ovesea Nicolai

    vorbe goale, nu aveti jena ,nu aveti idei,nu va pasa,nu intelegeti ca veniturile insuficiente,indemnozatiile modice si pensiile mizere plus dizabilitatile grave si lipsa de interesa autoritatilor ne-a condamnat deja !!!RUSNE clasei politice si puzderiei de intermediari ce traiesc pe spatele dizabililor- sa continuam cu parada modei pentru dizabili,cantecele,poezele excursii …….

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.