Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități (EDF) a prezentat cel de-al doilea raport al drepturilor omului intitulat ,,Raportul 2030 privind obiectivele Agendei și ale Dezvoltării Durabile (SDG): o perspectivă europeană de respectare, protecție și îndeplinire a Convenției Unite privind drepturile persoanelor cu handicap”.
Raportul prezintă o imagine de ansamblu asupra legăturii strânse dintre Convenție și SDG și oferă recomandări cu privire la modul în care Europa ar trebui să adopte o abordare bazată pe drepturile omului în Agenda pentru dezvoltare durabilă, incluzând în mod deplin persoanele cu handicap, menționează EDF.
Acest raport a fost conceput ca o resursă pentru organizațiile persoanelor cu dizabilități și pentru factorii de decizie din Europa pentru a afla mai multe despre Agenda 2030 și despre oportunitățile de promovare a obiectivelor de dezvoltare durabilă în vederea respectării, protejării și îndeplinirii Convenției în Europa și în cooperarea internațională.
,,Pentru prima dată în istoria Organizației Națiunilor Unite, persoanele cu dizabilități au fost incluse într-un acord global. Agenda 2030 recunoaște în mod specific că peste 80% din persoanele cu handicap trăiesc în sărăcie. Da, persoanele cu dizabilități din Europa continuă să se confrunte, de asemenea, cu excluderea pe scară largă din toate domeniile vieții economice, politice, sociale, civile și culturale, inclusiv ocuparea forței de muncă, educația și asistența medicală”, a declarat președintele EDF, Yannis Vardakastanis.
Raportul a fost lansat în cadrul conferinței europene EDF privind obiectivele dezvoltării durabile, întâmpinându-i pe cei aproximativ 100 de reprezentanți ai mișcării persoanelor cu dizabilități, precum și pe o serie de parteneri și aliați din întreaga Europă. Conferința a fost prezidată de Patrick Clarke, vicepreședinte al EDF, care a salutat raportul:
,,EDF se angajează să nu lase pe nimeni în urmă și, în special, persoanele cu handicap care sunt prea des expuse riscului de marginalizare. Noul raport EDF este unic și original! Acesta nu numai că va ajuta mișcarea noastră, dar și factorii de decizie să accelereze implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă accesibile și persoanelor cu dizabilități, dacă dorim ca Agenda 2030 să aibă succes.”
Birgit Van Hout, reprezentantul regional pentru Europa, din partea OHCHR (Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului), a ținut să precizeze că acum este momentul pentru a rezolva aceste deficiențe care împiedică integrarea și dezvoltarea completă a persoanelor cu handicap și a celorlalte diferențe subtile, cum ar fi distincția artificială între drepturile omului și dezvoltare, între drepturile civile și politice asupra drepturilor economice, sociale și culturale, precum și a decalajului dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. Datorită Agendei 2030 există în prezent acest angajament politic global de a elimina aceste diferențe. Este timpul pentru societățile incluzive, în care persoanele cu dizabilități sunt capabile să contribuie pe deplin și în care beneficiile rezultate din dezvoltare să se distibuie în mod egal pentru toți.
Într-un mesaj video, primul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a felicitat EDF pentru contribuția excelentă a acestui raport la lucrările Comisiei Europene, ajutând la transformarea promisiunilor de la New York în realități concrete și deschizând calea pentru o societate mai puternică și mai incluzivă.
,,Promisiunile (din Agenda 2030) au fost: Punerea oamenilor și a planetei pe primul plan. O declarație politică care se referă cu adevărat la popor, fiecare având șansa de a trăi o viață decentă și autonomă, având acces la toate drepturile omului. Raportul EDF privind relația dintre SDG și Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap vine într-un moment critic și potrivit pentru a transforma retorica în acțiune”, a explicat Johannes Trimmel, președintele CONCORD.
Membrii consiliului de administrație al EDF au convenit să adopte o rezoluție în care solicită UE să includă pe deplin persoanele cu handicap în toate dialogurile politice privind SDG-urile, în Europa și în contextul cooperării internaționale.