Activități cotidiene, cum ar fi faptul de a mânca, a bea, a te pieptenă și a te spăla, necesită o mobilitate specifică a mâinilor, esențială pentru supraviețuirea umană. Pierderea controlului muscular, limitarea activității, precum și restricțiile cauzate de anumite boli, accidente și leziuni, afectează independența, ceea ce creează un impact uriaș asupra vieții cuiva.
Persoanele care se confruntă cu astfel de dizabilități trebuie să urmeze mai multe tratamente de recuperare, cum ar fi terapia ocupațională și terapia fizică, care implică o muncă intensivă. În plus, acestea trebuie făcute de către terapeuți profesioniști (adesea în cadrul clinicii), care să ajute pacienții în procesul de reabilitare, astfel încât ei să fie mai independenți în ceea ce privește efectuarea sarcinilor zilnice și să-și recâștige viața. Având în minte acest fapt, o echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a dezvoltat un dispozitiv inteligent de reabilitare asistivă numit EsoGloves. Mințile geniale de la Evolution Innovation Lab, conduse de profesorul asistent Raye Yeow, au creat aceste mănuși ușoare și foarte flexibile, pentru a-i ajuta pe pacienții care și-au pierdut funcțiile mâinii din cauza unor afecțiuni neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral și distrofia musculară, să-și restabilească mobilitatea.
,, EsoGlove este conceput pentru a permite pacienților să efectueze exerciții de recuperare în diferite locații – în spitale, în centrele de reabilitare și chiar acasă. Echipat cu o tehnologie care poate detecta si interpreta semnalele musculare, EsoGlove poate ajuta pacienții în activitațile zilnice, de exemplu prin ghidarea degetelor pentru a îndeplini sarcini, precum ținerea unei căni”, a declarat prof. Raye Yeow, care-și desfășoară cercetarea în cadrul departamentului de inginerie biomedicală.
Dispozitivele robotice convenționale constau din componente electromecanice rigide, care sunt grele și inconfortabile pentru pacienți. Însă EsoGlove este unic, deoarece este fabricat în întregime din componente moi și nu necesită setări mecanice complicate. Corpul principal al dispozitivului este fabricat dintr-un material cu agenți de acționare moi încorporați, cu curele Velcro reglabile pentru a satisface diferite mărimi ale mâinii, potrivit cercetătorilor.
EsoGloves este conectat la un sistem de control al supapei pompei care modulează presiunea aerului și dirijează dispozitivele de acționare pneumatică. Atunci când acestea sunt presurizate de aer, aplică forțe distribuite de-a lungul lungimii degetului pentru a susține mișcările degetelor, cum ar fi îndoirea, extinderea și răsucirea. Această metodă nouă nu forțează mișcările naturale ale degetelor, spre deosebire de dispozitivele convenționale disponibile pe piață. Fiecare dispozitiv de acționare pneumatică funcționează independent, oferind ajutor fiecărui deget separat.
EsoGloves este disponibil în două versiuni – Table Top pentru pacienții spitalizați, imobilizați la pat și versiunea Portable (portabilă) cu un săculeț purtat în jurul taliei pentru pacienții care se mișcă și fac recuperare la domiciliu.
Acest dispozitiv inteligent îi va ajuta pe pacienți să-și recâștige autonomia în ceea ce privește îndeplinirea unor sarcini simple chiar și fără ajutorul unui terapeut, economisind timp, bani și efort în acest proces de recuperare.
Dr. Lim Yeon Hoon, consultant senior la National University Hospital, a afirmat: ,,Prin mobilizarea mâinii și degetelor pacientului, putem activa și celulele cerebrale ale pacientului care pot reconecta suficiente celule, iar apoi pot îmbunătăți controlul motor și muscular al mâinii, precum și musculatura degetelor. Prin urmare, pacienții vor fi mai independenți și vor avea mai mult control asupra vieții lor.”