La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) va putea acorda persoanelor cu dizabilități, în cadrul unor scheme naționale, subvenții pentru achiziționarea de tehnologii asistive.
Conform hotărârii de completare a HG nr. 50/2015 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile ANPD, vor fi subvenţionate din fonduri externe nerambursabile tehnologii asistive pentru persoanele cu dizabilități, respectiv acele echipamente sau produse care sunt utilizate pentru a le creşte, menţine sau îmbunătăţi capacităţile funcţionale. Este vorba despre dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Măsura se înscrie într-un context instituțional amplu, prin care se urmăreşte creşterea oportunităţilor de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar și a calității vieții acestora, prin facilitarea achiziţiei de tehnologie asistivă, în scopul adaptării locului de muncă la nevoile acestor persoane. Iniţiativa urmează a fi susţinută prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.
Art. 9 pct. 1 și art. 20 lit. a) și b) din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabitități, ratificată prin Legea nr. 221/2010, prevăd că, pentru a da persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea să trăiască independent şi să participe pe deplin la toate aspectele vieţii, precum și pentru a asigura o mobilitate personală, în cel mai înalt grad posibil de independenţă, România trebuie să ia toate măsurile adecvate pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la mijloace, dispozitive de mobilitate, tehnologii de asistare şi forme active de asistenţă şi de intermediere de calitate, inclusiv prin punerea acestora la dispoziţia lor.
Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloace, dispozitive de mobilitate, tehnologii de asistare și forme active de asistență și de intermediere de calitate la costuri accesibile este una dintre măsurile prevăzute de Strategia naţională ,,O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”, 2016-2020, aprobată prin HG nr. 655/2016, în cadrul obiectivului specific Asigurarea mobilităţii personale, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să aibă posibilitatea să trăiască independent şi să participe pe deplin la toate aspectele vieţii.
Vreau bani împrumut să iau o tricicleta electrica cum pot
Bună seara, întrebarea mea este:ce beneficii pot avea persoanele cu handicap vizual (nevăzători)?
Cumva pot achiziționa un autoturism să plătească un șofer,pt.a se deplasa?
Sau abonamente gratuite(menţionez faptul că sunt foarte multe persoane dîn împrejurimile orașelor mari)
Sau aducerea gazului și a canalizării în fața porții ca toți ceilalți cetățeni din localitate, pt. a-și ușura viața.
Cred că atunci când se dau diverse legi pt persoanele cu dizabilități ar trebui să fie și un reprezentant cu „dizabilitate”in parlament pt a cunoaște cu adevărat cu ce se confruntă o persoană de acest fel.
Bună ziua. O tricicletă electrică se poate subvenționa? A.r. Mulțumesc.