În contextul problemelor legate de noua lege a pensiilor, a protestelor pensionarilor cu dizabilități, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), au afirmat la întâlnirile cu reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR) că sunt 19000 pensionari cu dizabilități, pensionați la limită de vârstă.

Având în vedere afirmațiile făcute de reprezentanții Guvernului, menționate mai sus, Consiliul Național al Dizabilității din România a solicitat CNPP să le transmită numărul de persoane cu dizabilități care s-au pensionat la limită de vârstă și au îndeplinit stagiul complet de cotizare, în condiții de handicap, potrivit legislației aplicată anterior datei de 1.09.2024.

În adresa CNPP Nr. B1545/D.B./27.09.2024, reprezentanții CNDR au fost informați că sunt 7989 de persoane care s-au pensionat la limită de vârstă și au realizat stagii de cotizare prevăzute în art. 58 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii. Aceștia afirmă că CNPP nu a menționat și numărul de persoane care s-au pensionat la limită de vârstă și au realizat stagii de cotizare prevăzute în art. 59 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii. Deși solicitarea CNDR viza toate persoanele.

Având în vedere că art. 59 din Legea 263/2010 vizeză nevăzătorii, reprezentanții CNDR au solicitat, din nou, să le comunice numărul de persoane care au realizat stagiul de cotizare contributiv în condiții de handicap și beneficiază de pensii la limită de vârstă, potrivit art. 59.

În data de 15 octombrie 2024, reprezentanții CNDR au primit următorul răspuns: „…avem plăcerea să vă comunicăm că sunt 1777 de nevăzători care s-au pensionat la limită de vârstă și au realizat stagii de cotizare, prevăzute de art. 59 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.” În aceeași adresă, li se mai spune că răspunsul anterior era complet, „întrucât acesta viza exclusiv numărul de persoane cu dizabilități care s-au pensionat la limită de vârstă și au realizat, în condițiile de handicap, stagiile complete de cotizare”, informează CNDR.

Așadar, numărul total de persoane cu dizabilități pensionate la limită de vârstă sunt 7989, dintre care 1777 sunt nevăzători.

,,Un număr atât de mic arată că multe persoane cu dizabilități nu reușesc să acumuleze stagiul de cotizare necesar pentru a obține o pensie la limită de vârstă. Aceasta indică dificultăți în zona pieței muncii din cauza marginalizării, lipsei de oportunități, discriminării și neadaptării locurilor de muncă la nevoile lor specifice. Este important ca statul să se concentreze pe facilitarea accesului la educație, formare profesională și locuri de muncă adecvate pentru aceste persoane.

Multe persoane întâmpină dificultăți în sistemul de protecție socială, fie că este vorba de lipsă de acces la locurile de muncă adaptate, fie de probleme de sănătate agravate pe termen lung. Statutul nu oferă suficiente mecanisme de sprijin pentru a facilita angajarea pe termen lung.

De asemenea, calitatea îngrijirii medicale și a serviciilor de reabilitare disponibile sunt deficitare, ceea ce le afectează capacitatea de a menține un loc de muncă și de a acumula stagii de cotizare necesare”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.