Se zice că ,,un măr pe zi ține doctorul departe”, dar știați că și aerul proaspăt al naturii poate face asta? Mama Natură poate avea beneficii uimitoare asupra sănătății fizice și mentale. Este octombrie, luna care oferă un spectacol cromatic incredibil… O plimbare în aerul proaspăt, admirarea cerului de toamnă sau observarea unei păsări, vă va calma gândurile, vă va relaxa corpul, astfel încât să vă simțiți mai bine. Aceste nu sunt niște metafore sau simple sfaturi, ci prescripții cuprinse într-o broșură oficială destinată medicilor din Scoția, o sumă de sfaturi de aplicat la scară largă, potrivit Science Alert.
Poate părea ciudat sau poate e doar o întoarcere la origini… Însă, toate sfaturile de mai sus au o bază științifică. Ele fac parte dintr-un program pilot în Scoția, primul de acest gen în Marea Britanie, care și-a dovedit eficiența în multe afecțiuni cronice. De acum, medicii din arhipelagul scoțian Shetland, pe lângă tratamentul alopat, vor putea să prescrie admirarea păsărilor, plimbările în natură și sub briza mării pentru a îmbunătăți starea de bine a organismului.
Prescripțiile au arătat beneficiile naturii în scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, precum și îmbunătățirea stării de bine la nivel emoțional, potrivit unui comunicat despre proiect.
Pacienților li se vor oferi pliante și calendare, care să le explice ce pot face în acea perioadă a anului și unde, idei care, mai târziu, se vor dovedi utile.
Sunt recomandări în funcție de fiecare perioadă a anului. Sugestiile de activități ar putea include mersul pe plajă pentru a căuta cochilii de scoici, pentru a observa păsărelele, drumețiile pe dealuri sau pur și simplu faptul de a sta într-o stare de liniște, preț de câteva minute, în aer liber.
La prima vedere, pot părea niște sfaturi simple, însă în realitate, ele, odată puse în aplicare, pot aduce beneficii pacienților cu o gamă largă de afecțiuni – de la diabet la depresie la cancer.
Plimbările în natură nu vor înlocui medicina tradițională, însă vor oferi un tratament suplimentar, explică dr. Chloe Evans, implicată în acest program.
,,Am vrut să mă implic, deoarece proiectul oferă un mod structurat pentru ca pacienții să aibă acces la natură ca parte a unei abordări non-medicamentoase a problemelor de sănătate. De asemenea, acesta aduce pacienților următoarele beneficii: este gratuit, usor accesibil, permite o conexiune sporită cu imprejurimile care, sperăm că vor duce la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale pentru indivizi.”, a spus ea.
Este posibil ca pe viitor programul să se extindă la nivel național.
,,Există nenumărate moduri de a face medicină, dar încercăm foarte mult să implicăm pacienții în propria lor vindecare, iar acestora chiar le place să fie împuterniciți”, a adăugat dr. Evans.
Makena Lohr, de la Centrul pentru Asistență medicală durabilă din Oxford, consideră că beneficiile fizice și mentale ale legăturii cu natura au fost foarte bine evidențiate de numeroase studii și este timpul ca sectorul sanitar să devină conștient de acest lucru.
În timp ce unele dintre sugestiile de activități din cadrul acestui program sunt specifice unei regiuni, multe dintre acestea ar putea fi puse în practică de oameni din orice colț al lumii.
Prin urmare, ieșiți în Natură! Priviți o floare, ascultați susurul izvorului și cântul păsărelelor. Simțiți vântul cum vă mângâie chipul. Și veți constata că ați ,,apăsat butonul de resetare” al ființei.