Forumul european pentru persoane cu handicap (EDF) a lansat campania ,,Agenda europeană privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, prin care își prezintă cererile pentru următorii 10 ani. EDF a lansat această campanie, deoarece Comisia Europeană pregătește următoarea strategie a UE pentru persoanele cu dizabilități.
Strategia este un plan care va enumeră legile, programele și acțiunile, precum și modul în care acestea vor promova drepturile persoanelor cu dizabilități, în următorii 10 ani. Aceasta este deja pregătită și se așteaptă să fie dezvăluită în următoarele luni.
Marginalizarea și discriminarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în UE au fost agravate de pandemia COVID-19. Acesta este un moment perfect pentru a stabili o strategie consolidată pentru drepturile persoanelor cu dizabiliăți în UE. O strategie puternică pentru persoanele cu dizabilități, în perioada 2020-2030, trebuie să țină cont de pandemia COVID-19, ale cărei ramificări nu vor afecta doar persoanele cu dizabilități, ci și structura politică și socio-economică a UE.
,,Strategia ar trebui să includă o descriere a situației persoanelor cu dizabilități în Europa de azi. Pe măsură ce actuala strategie europeană pentru persoanele cu dizabilități 2010-2020 se apropie de final, este necesar să se realizeze un bilanț al progreselor înregistrate, pentru a se observa cât de diferit este în prezent contextul de elaborare a politicilor față de acum 10 ani. Agenda europeană privind drepturile persoanelor cu dizabilități ar trebui să se bazeze mai mult pe progresul realizat de strategia anterioară și să învețe din deficiențele acesteia”, au precizat reprezentanții EDF.
EDF solicită ca Strategia să includă 5 obiective:
- Eliminarea segregării și asigurarea unui nivel de viață adecvat: acces la educație incluzivă, incluziune socială și un mod de viață în cadrul comunității, locuri de muncă și protecție socială. De asemenea, eliminarea instituționalizării: persoanele cu dizabilități au dreptul de a trăi independent.
- Libertatea de mișcare: persoanele cu dizabilități ar trebui să fie libere să trăiască, să muncească, să călătorească, să studieze și să participe la viața publică, în orice țară a UE, fără a pierde niciun drept sau dreptul la sprijin financiar. Nu este cazul acum din cauza multor bariere.
- Promovarea egalității pentru persoanele cu dizabilități și protecția împotriva tuturor formelor de discriminare, violență și abuz.
- Conducerea globală: Promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități de către UE, în toate relațiile sale internaționale: la ONU, Consiliul Europei și în toate activitățile sale de cooperare internațională, inclusiv acțiunea umanitară.
- Să dea unui exemplu în calitate de administrație publică: Instituțiile, organismele și agențiile UE trebuie să se asigure că țin cont și de drepturile persoanelor cu dizabilități în cadrul funcționării lor interne (pentru angajați, personal, beneficiari).
EDF ennumeră, de asemenea, multe propuneri de legi, cum ar fi o lege privind tehnologiile de asistență la prețuri accesibile și o lege privind standardele minime de protecție socială.
Potrivit documentului elaborat de EDF, este necesară proiectarea, implementarea și evaluarea Agendei cu consultarea și participarea deplină a persoanelor cu dizabilități, prin intermediul organizațiilor lor reprezentative. Comitetul CRPD a recomandat ca UE să stabilească un dialog structurat cu o linie bugetară independentă și finanțare adecvată în acest scop.
O abordare intersecțională a drepturilor persoanelor cu dizabilități ar trebui luată, prin includerea discriminării multiple sau intersecționale cu care se confruntă acestea, pe motive de handicap, sex, vârstă, religie sau convingeri, rasă, orientare sexuală și identitate de gen, în fiecare acțiune a Agendei. Perspectivele celor mai excluse și marginalizate grupuri de persoane cu dizabilități ar trebui să fie reprezentate în fiecare măsură politică.
Puteți consulta documentul EDF aici. file:///C:/Users/Lavinia/Downloads/EDF_input_to_the_European_Disability_Rights_Agenda.pdf
Vorbe goale,indemnizatiile mizere,pensiile de limita de varsta modice ale dizabililor vad ca nu preocupa pe nimeni nici in tara,nici in UE dar o tinem langa cu poezele cantecele.parada modei si alpinism pentru dizabili,Jenant,trist-bine ca se plimba unii pe la simpozioane.congrese cumuland salarii,diurne,indemnizatii in numele persoanelor cu handicap,RUSINE !!!