Parlamentul European a adoptat, joi, 29 aprilie, poziția sa cu privire la regulamentul de stabilire a caracteristicilor și condițiilor așa-numitului „Certificat verde digital”. În martie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat această inițiativă, care vizează facilitarea recunoașterii reciproce a informării cetățenilor cu privire la vaccinarea și testarea COVID-19, ce urmează să fie utilizate atunci când se deplasează pe teritoriul UE. Cu toate acestea, propunerea inițială a Comisiei nu aborda suficient accesibilitatea acestor informații personale privind sănătatea pentru persoanele cu handicap, informează Forumul European al persoanelor cu dizabilități (EDF).
EDF a pregătit un set de propuneri de amendamente care au fost distribuite între membrii Grupului pentru persoane cu dizabilități și care au fost, în cele din urmă, încorporate în poziția Parlamentului European. Aceste modificări se referă în mod explicit la accesibilitatea certificatului, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, pentru a garanta că persoanele cu dizabilități au acces egal la informațiile lor personale privind sănătatea ca orice alt cetățean.
EDF a subliniat, de asemenea, importanța implicării persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor reprezentative ale acestora în elaborarea acestui certificat și că persoanele cu afecțiuni preexistente care nu pot fi vaccinate nu trebuie să fie discriminate pe baza acestui permis. În acest sens, EDF salută faptul că regulamentul nu restricționează în niciun fel libera circulație a cetățenilor UE și își reiterează apelul de a se face teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite. De asemenea, vaccinarea COVID-19 să fie accesibilă pentru persoanele cu dizabilități.
Propunerea legislativă privind cetăţenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 31 abţineri.
,,Parlamentul European a spus „Da” certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Am spus-o şi o s-o mai spun: libera circulaţie pe teritoriul UE este esenţială pentru a reveni cât mai curând la viaţa în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele şi prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forţează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, afirmă eurodeputatul Dragoș Pâslaru.
Potrivit sursei citate, certificatul COVID-19 artrebui să fie valabil timp de 12 luni, iar titularii certificatului nu ar trebui să fie supuși restricțiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea.
Odată ce Parlamentul European și Consiliul convin asupra unui regulament final, Comisia va elabora specificațiile tehnice ale acestor certificate. În același timp, vor trebui respectate cerințele și standardele actuale privind accesibilitatea.