Forumul european al persoanelor cu dizabilități (EDF) a publicat cea de-a șasea ediție a Raportului privind drepturile omului, care anul acesta se axează pe drepturile persoanelor cu dizabilități de a vota și de a candida la alegerile pentru Parlamentul European, cunoscute și sub denumirea de „alegerile UE”.
Raportul analizează barierele legale și practice care împiedică persoanele cu dizabilități să își exercite aceleași drepturi politice ca alți cetățeni ai UE, precum și evidențiază efectele acestora, cum ar fi subreprezentarea în politică a persoanelor cu dizabilități.
De altfel, potrivit raportului, în actuala legislatură a Parlamentului European, din cei 705 parlamentari europeni, sunt doar patru europarlamentari cu dizabilități (vizibile), chiar dacă persoanele cu dizabilități reprezintă 15% din populație.
,,Noi, persoanele cu dizabilități, deși constituim 15% din totalul populației, nu ne bucurăm de aceleași drepturi politice ca toți ceilalți cetățeni. Milioane de persoane cu dizabilități nu votează la alegerile europene, deoarece nu pot face acest lucru în mod independent și în secret, din cauză că alegerile nu ne sunt accesibile. În cele mai grave cazuri, suntem considerați incapabili de a participa la alegeri sau de a candida, iar drepturile noastre politice sunt eliminate automat. Suprimarea dreptului de vot a fost întotdeauna folosită ca mijloc de opresiune: opresiune bazată pe rasă, pe gen, pe statut economic și, în sfârșit, pe capacitate. (…) Ne dorim ca UE să fie la înălțimea propriilor tratate și a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Am lansat o petiție înainte de alegerile UE din 2019, pe care mii de cetățeni au susținut-o, iar mai multe țări UE au început să-și reformeze reglementările naționale pentru a răspunde acestei cereri”, spune președintele EDF, Yannis Vardakastanis, în introducerea acestui raport.
El subliniază că există prea puțini candidați politici și politicieni aleși cu dizabilități la nivelul UE și la nivel național, și pentru a construi o Europă a egalității, conducerea acesteia trebuie să fie diversă și cu adevărat reprezentativă.
,,Mișcarea europeană a persoanelor cu dizabilități va continua să lucreze pentru realizarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a vota și de a candida, în toate colțurile Europei și la toate nivelurile politice. Acest raport își propune să evidențieze progresele înregistrate până în prezent și provocările pe care le avem încă în față. Democrația este guvernarea poporului, pentru popor și de către popor. Și noi suntem oameni, nu suntem invizibili, suntem cetățeni cu dreptul de a participa la prezentul și viitorul UE, și nu ar trebui să existe nimic despre noi, fără noi”, mai spune Yannis Vardakastanis.
Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani și constituie una dintre cele mai mari acțiuni democratice din lume. Cu toate acestea, există disparități între statele membre în ceea ce privește egalitatea de șanse, între cetățeni de a participa la aceste alegeri, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu dizabilități.
Potrivit EDF, la ultimele alegeri UE din 2019, aproximativ 400.000 de persoane cu dizabilități din 14 țări UE au fost private de dreptul de vot. Mulți alții nu au participat la alegeri pentru că acestea nu le-au fost accesibile, pentru că nu puteau vota în mod independent și în secret sau pentru că nu puteau alege persoana care să-i ajute să voteze.
,,Deosebit de îngrijorătoare sunt prevederile legale din Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Luxemburg, Polonia și România, unde unei persoane aflate sub tutelă totală sau parțială i se refuză automat dreptul de vot. Cazurile recente de litigii strategice din partea organizațiilor persoanelor cu dizabilități (DPO) și a avocaților, cu sprijinul politicienilor devotați, au avut ca rezultat îmbunătățiri juridice substanțiale în mai multe țări, înainte de ultimele alegeri UE”, se arată în raport.
Un aspect pozitiv ar fi că majoritatea țărilor UE au stabilit mijloace alternative și avansate pentru toți alegătorii, iar unele în special pentru persoanele cu dizabilități. Acestea includ votul prin corespondență, votul anticipat în secțiile de votare accesibile, posibilitatea de a alege o secție de votare accesibilă, votul prin internet (în cazul Estoniei) și furnizarea de urne mobile la domiciliul persoanei sau la locații cheie, cum ar fi instituțiile rezidențiale sau spitale.
Potrivit raportului, lipsa accesibilității rămâne una dintre principalele bariere în calea persoanelor cu dizabilități în a-și exercita dreptul de vot. Aceasta se referă nu numai la secțiile de votare, ci și la proiectarea buletinului de vot, a cabinei de vot, a aparatelor de votare și a oricărei informații sau comunicări furnizate alegătorilor, inclusiv prin intermediul mass-mediei.
Odată cu apropierea alegerilor europene din 2024, EDF a lansat acest Raport privind drepturile omului, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a factorilor de decizie din UE și naționali cu privire la bunele practici și politici existente care susțin participarea egală a persoanelor cu dizabilități la viața politică.
Raportul oferă recomandări atât pentru factorii de decizie din UE, cât și pentru guvernele naționale, precum și pentru partidele politice naționale și la nivelul UE, astfel încât să permită UE și guvernelor naționale să discute cu organizațiile persoanelor cu dizabilități care sunt cele mai bune soluții, ținând cont de cultura și contextul votului. Scopul este de a oferi date, instrumente și recomandări, pentru ca guvernele și organizațiile persoanelor cu dizabilități să lucreze mână în mână, pentru a reduce inegalitățile și a asigura alegeri accesibile la nivel UE și național.
Recomandările din raport includ:
- Garantarea dreptului de vot și de a candida la alegeri, indiferent de statutul de capacitate juridică
- Maximizarea accesibilității la procedurile, facilitățile și materialele alegerilor
- Oferirea de acomodare rezonabilă, astfel încât persoanele cu dizabilități să poată vota independent și în secret
- Asigurarea liberei alegeri a asistentei
- Cooperarea cu organizațiile pentru persoanele cu dizabilități pentru a evalua și defini modul de rezolvare a barierelor legale și practice care împiedică persoanele cu dizabilități să participe la alegeri în calitate de alegători și candidați.
,,Până în 2024, când vor avea loc următoarele alegeri UE, sperăm că mai multe persoane cu dizabilități vor fi active ca politicieni. Până în 2024, sperăm că nu vor exista diferențe între drepturile politice ale persoanelor cu dizabilități în funcție de țara UE în care trăiesc și că toți putem vota independent și în secret. Până în 2024, sperăm că cel mai mare proiect democratic din lume ne va include și pe noi”, concluzionează reprezentanții EDF.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta Raportul EDF privind drepturile omului aici.