Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat comercializarea primulului medicament împotriva cancerului care tratează tumorile bazate pe informația genetică, indiferent de localizarea acestora în organism. Într-un studiu clinic, medicamentul s-a dovedit a fi activ împotriva cancerului la peste jumătate dintre pacienți și a distrus complet cancerul la 21% dintre pacienți.

Un nou medicament a pus medicii și companiile farmaceutice într-o stare de agitație. Medicamentul Pembrolizumab (denumit Keytruda), produs de laboratoarele Merck, a fost recent aprobat, în grabă, de către Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) pentru a trata tumorilor multiple care apar din cauza cancerului la persoane cu aceeași anomalie genetică, notează cei de la Futurism.

În cadrul unui studiu clinic, medicamentul a fost testat pe 86 de pacienți. Dintre cei care au participat la studiu, 66 de pacienți au avut tumori atât în mod semnificativ în remisie, cât și în stagnarare – ceea ce înseamnă că tumorile nu au mai început să crească. La 18 dintre acești 66 de pacienți – care reprezintă 21% dintre toți pacienții – tumorile au dispărut de fapt și nu au mai crescut deloc.

Se pare că acest medicament nu ar funcționa pentru pacienții care suferă de orice tip de cancer. Pentru moment, este aprobat numai pentru a trata pacienți care se luptă cu anumite tipuri de tumori pulmonare avansate, melanom și vezică urinară.

Deși acest lucru reprezintă un progres interesant, tratamentul nu este ieftin. Doar pentru a testa dacă sunteți sau nu compatibil genetic cu mutațiile specifice pe care medicamentul le vizează, costurile sunt între 300 și 600 de dolari. Tratamentul în sine în prezent costă 156.000 de dolari pe an.

Cu toate acestea, există mari speranțe că medicamentul în sine și altele care vor urma, vor scădea în cele din urmă în preț, deoarece acest medicament este cu adevărat primul de acest fel. Așadar, de ce este acest medicament atât de special? Ei bine, este primul medicament aprobat din istorie care țintește tumorile cu un profil genetic specific, partajat, indiferent de locul în care se află tumoarea.

Faptul de a ținti tumorile bazate pe caracteristici genetice ar putea ajuta cercetătorii și medicii să trateze mai bine cazurile de cancer. În loc să vizeze doar localizarea fizică a tumorii, tratamentele ar putea fi adaptate în continuare profilului genetic unic al pacientului. Deși acest medicament specific ar fi eficient doar pentru aproximativ 4% dintre pacienții cu cancer (totuși, acest lucru ar ajuta în continuare zeci de mii de pacienți), acesta ar putea duce la un viitor în care tumorile sunt mai bine țintite cu ajutorul testelor genetice.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Sursa…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.