Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) l-a propus pe domnul Gheorghe Virgil Lazăr pentru postul de președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Gheorghe Virgil Lazăr, în vârstă de 54 de ani, activează în domeniul organizațiilor neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilități de peste 15 ani. În toată această perioadă s-a implicat activ în promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Este absolvent al Facultății de Drept, specializarea Drept, fiind șef de promoție al unei grupe compuse din 64 de absolvenți, toți ceilalți fiind persoane fără dizabilități. Timp de 20 de ani, Gheorghe Virgil Lazăr a lucrat ca asistent medical la Spitalul Județean Brașov.
Gheorghe Virgil Lazăr povestește că dizabilitatea i-a apărut în fragedă copilărie, după vârsta de 6 luni, în urma unui tratament la care a fost prescrisă o doza prea mare de antibiotic. Viața sa conștientă a început practic după pierderea a peste 90% din vedere. Astfel, el nu a reușit să facă diferența între vederea considerată normală și restul de vedere care i-a rămas.
,,Pentru mine aceasta a reprezentat la acea vreme normalitatea, am început să conștientizez faptul că nu văd ca alți copii în momentul interacțiunii cu aceștia la joacă, la gradiniță și la școală. Eșecuri au fost mai multe, am încercat și eu ca orice copil să joc fotbal ori să merg pe bicicletă, activități care nu prea mi-au reușit. În ceea ce privește realizarile, cea mai importantă a fost că până în clasa a VIII-a am fost premiant într-o clasă din învățământul obișnuit, aceasta compensând într-un fel eșecurile despre care aminteam”, mărturisește Gheorghe Virgil Lazăr.
Dizabilitatea l-a ambiționat și i-a dat forța să transforme provocările în oportunități de a se implica și de a lupta pentru drepturile persoanelor cu handicap.
În anul 2005, Gheorghe Virgil Lazăr a fost ales în funcția de președinte al Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov, iar din anul 2010 acesta deține și funcția de vicepreședinte la nivel național al organizației, fiind responsabil cu domeniul Resurse umane, incluziune și accesibilitate. Pe parcursul întregii sale activități profesionale, el a avut ocazia să valorifice cu succes calitățile manageriale de decizie și actiune.
,,Din anul 2005 am condus și coordonat activitatea Filialei Brasov a A.N.R. încercând să înființez noi servicii pentru persoanele cu dizabilități vizuale, în completarea celor oferite de organizație în mod tradițional. Astfel, constatând o nevoie existentă la nivelul comunității nevăzătorilor din județul Brasov, am reușit realizarea unui parteneriat public-privat, care s-a concretizat, prin înființarea primului Centru din România pentru readaptarea funcțională a deficienților de vedere tardivi, în anul 2009”, a precizat el.
Gheorghe Virgil Lazăr spune că a reușit, în anul 2010, înfiintarea unei unități protejate cu 100% angajați persoane cu dizabilități, oferind cinci locuri de muncă. În această perioadă a consiliat și îndrumat un număr însemnat de persoane, în vederea obținerii drepturilor prevăzute în legislația generală și cea specială privind persoanele cu dizabilități, inclusiv prin inițierea unor acțiuni în justiție atunci când au fost epuizate căile administrative.
,,M-am implicat direct în demersurile de apărare a dreptului de liberă practică a maseurilor nevăzători, inițiate de către Asociația Nevăzătorilor din România, acest drept fiind pus în pericol de un standard discriminatoriu, așa cum a constatat Consiliul Național pentru combaterea discriminării. Pledoariile mele în fața Instanței, în calitate de vicepreședinte al ANR, atât la Curtea de Apel București, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție, au dus la soluționarea favorabilă a demersurilor organizației, în sensul păstrării dreptului de liberă practică pentru maseurii nevăzători”, a afirmat Gheorghe Virgil Lazăr.
Întrebat ce crede despre activitatea și realizările Consiliului de Monitorizare, el a răspuns: ,,Nu am auzit despre realizările acestuia nici în mass-media, nici la întâlnirile cu organizațiile care activează în domeniul social la care particip în mod regulat. Am încercat să obțin informații de pe site-ul instituței, dar, din păcate, materialele publicate acolo sunt insuficiente, iar 90% dintre acestea sunt în formate inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități vizuale”.
Ca persoană care a cunoscut dizabilitatea, mai întâi din viață, și mult mai târziu din manuale, care oricât de bine documentate și elaborate ar fi, nu se pot compara cu experiențele din viața reală, Gheorghe Virgil Lazăr pune un accent deosebit pe importanța acordată muncii sale și pe scopul declarat de a obține rezultate palpabile în procesul de îmbunătățire al nivelului de viață al persoanelor cu dizabilități, dar mai ales pentru garantarea, nu doar protejarea drepturilor acestor persoane, astfel ca ele să se bucure pe deplin de toate libertățile și drepturile fundamentale ale omului și să-și asume obligații în condiții de egalitate cu toți cetățenii.
,,În cazul in care Senatul Romaniei îmi va acorda încrederea și va hotarî numirea mea în funcția de președinte al Consiliului de monitorizare a implementarii Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, aș trece cât mai urgent posibil la măsuri concrete de punere în practică a prevederilor Convenției, nu numai în institutiile supuse monitorizării, ci și prin intermediul punctelor de contact din cadrul ministerelor prevăzute în legea 8/2016”, adaugă Gheorghe Virgil Lazăr.
Gheorghe Virgil Lazăr consideră că garantarea respectării drepturilor fundamentale și specifice, precum și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, aflate în instituțiile supuse monitorizării prevăzute în Legea nr. 8/2016, dar nu numai, poate fi realizată, ținându-se cont de următoarele priorități: creșterea numărului vizitelor în instituțiile supuse monitorizării, atât al celor programate, cât și al celor inopinate; colaborarea mai bună cu organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități și organizațiile care desfășoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, facilitând implicarea acestora în procesul de monitorizare; colaborarea cu autoritățile centrale și locale care au în subordine instituții supuse monitorizării în vederea identificării de soluții privind dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, în cazurile în care situația acestora o permite; intensificarea colaborării cu punctele de contact înființate prin lege, pentru o mai bună coordonare a activității Consiliului, în vederea implementarii pe deplin a convenției; transparentizarea activității Consiliului, inclusiv prin accesibilizarea site-ului instituției, așa cum prevede Legea 448/2006 și Ordinul normativ 189/2013, dar și printr-o mai bună comunicare cu mass-media și societatea civilă.
,,Printr-o mai bună colaborare cu punctele de contact se pot obține rezultate concrete și pe alte planuri, de exemplu, accelerarea procesului de accesibilizare a mediului fizic, informațional și comunicațional, așa cum este prevăzut în convenție, dar și în Legea 448/2016 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, întrucât, deși au trecut 15 ani de la intrarea în vigoare a respectivului act normativ, stadiul accesibilizării în țara noastră este încă la un nivel foarte scăzut”, punctează Gheorghe Virgil Lazăr.
Felicitări!