Guvernul a actualizat actul normativ care aprobă Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, în acord cu modificările recente aduse legislației asistenței sociale, anunță Ministerul Muncii.
,,Guvernul a aprobat o hotărâre, prin care sunt aduse unele modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Astfel, în acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori, iar în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului.
Totodată, s-a decis ca fișa de evaluare sociomedicală să existe, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.
,,Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu și în centre de zi de asistență și recuperare”, se mai menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, prin implementarea acestor măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete.
De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice.
În cursul acestui an, în implementarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 și pe baza documentelor de asistență tehnică prevăzute în Acordul pentru Servicii de Asistență Tehnică Rambursabilă privind Sprijin în operaționalizarea reformelor în protecție socială din PNRR, Pilonul 3 – Sprijinirea dezvoltării reformelor în îngrijirea pe termen lung pentru persoanele vârstnice din România (P178551), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor de încadrare în grade de dependență, prevăzute în Anexa nr.1 din HG nr. 886/2000.