După cinci ani de înghețare a valorii standardelor de cost pentru serviciile sociale, Guvernul a aprobat, joi, actualizarea acestora pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari: copii, adulți cu dizabilități, persoane vârstnice îngrijite în instituții sau la domiciliu și victime ale violenței domestice, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).
Inițiată de ANDPDCA, Hotărârea aprobată stabilește valoarea reală a costurilor de îngrijire, supraveghere, întreținere, asistență, abilitare și reabilitare a tuturor categoriilor vulnerabile din serviciile sociale.
Procentual, actualizarea cheltuielilor pe diferitele tipuri de servicii înregistrează o creștere care variază între 44% și 98%.
Astfel, valoarea cheltuielilor pentru copiii cu dizabilități din casele de tip familial a crescut de la 33.955 de lei pe an la 65.119 lei pe an. La copiii fără dizabilități din casele de tip familial, valoarea cheltuielilor a crescut de la 25.955 lei pe an la 42.410 lei pe an. Pentru adulții cu dizabilități găzduiți în Centrele de Îngrijire și Asistență (CIA), valoarea cheltuielilor a crescut de la 33.828 lei pe an la 66.852 lei pe an. În ceea ce privește valoare cheltuielilor cu persoanele vârstnice dependente, îngrijite în servicii rezidențiale, aceasta a crescut de la 23.784 lei pe an la 50.554 lei pe an.
De asemenea, noile standarde de cost includ o serie de elemente de noutate, care contribuie la creșterea calității serviciilor sociale furnizate, precum stabilirea valorii cheltuielilor aferente echipelor mobile care oferă servicii de abilitare și reabilitare la domiciliu copiilor cu dizabilități; diferențierea valorii cheltuielilor efectuate pentru adulții cu dizabilități pe tipuri de locuințe protejate, în funcție de gradul de autonomie al acestora; diferențierea valorii cheltuielilor efectuate în serviciile rezidențiale pentru vârstnici, în funcție de gradul de dependență al acestora; crearea cadrului legal necesar pentru stimularea externalizării serviciilor sociale către furnizorii privați de servicii sociale acreditați.
Impactul financiar al acestor măsuri este de 607.172.000 lei.
,,Ultima modificare a standardelor minime de cost a avut loc în anul 2015, prin Hotărârea de Guvern nr. 978 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie, în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale,” se mai precizează în comunicat.
ANDPDCA – Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții nu mai discriminati adultii dizabili singuri sau in familii fata de cei din centre mai ales ca pretindeti externalizarea serviciilor si integrarea handicapatilor in societate, cata vreme costurile estimate la peste 4000 lei lunar per persoana cu handicap grav din centru de stat fata de 500 lei indemnizate lunara plus 1350 lei pentru insotitor in cazul dizabililor din familii,eludarea realitatii nu va face cinste RUSINE !!!
da cred ca trebuia sa ea in calcul si marirea indemnizatiilor pt aceste persoane neinstitutionalizate unde sant destul de mici si nu sa luat in calcul timpul de marire a acestor indemnizatii ,
din ce sa mentionat 80% din servicii cu costu de standard se duc pe salariile celor care acorda aceste servicii , cred sa aiba si efecte , ear acolo nu sant efecte de ce cei institutionalizati cu venit sa plateasca acestre serv daca nau efecte de ex acolo unde sant servicii katering se platesc si servicii in institutii ca unii cu studii bucatar doar sa o inoparta si fiind inpartiti si in 3 ture la un an de zile ce sume cheltue statu numai pt acest serviciu cand cei care nu mai au obiectu acestei calificari in institutie si serviciile katering vin din afara nu cred ca mai trebuie cheltuite sume cu care intr-un an de zile se poate asigura servicii de suplimente desert macar o data pe zi dar anpd nu vede sau nu sant informati sau informati din teritoriu ce se doreste sau ar putea anpd sa vada organigramele