Ministerul Finanțelor Publice anunță finanţarea integrală din bugetul local a cheltuielilor de asistenţă socială aferente protecţiei copilului şi persoanelor cu handicap, precum şi contribuţiile pentru personalul neclerical, în sumă de 6,3 miliarde lei.
Proiectul bugetului de stat pe 2019 a fost publicat, joi seara, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Sumele totale care se alocă bugetelor locale din veniturile bugetului de stat și din subvenții sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele alocate în anul 2018, ceea ce reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale, precizează, joi seara, Ministerul Finanțelor Publice, care a prezentat principalii indicatori ai proiectului de buget pentru anul în curs.
Proiectul transferă de la guvern la primării o cheltuială uriașă – și anume finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. Primăriilor le este alocată o cotă de 60% din impozitul pe venit colectat. Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la pierde majore pentru primării.
,,Finanțarea din bugeul local a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, va crea un haos. În permanență primim sesizări cu privire la încălcarea acestor drepturi: asistenți personali care nu primesc concedii de odihnă din lipsă de bani, întârzierea plății salariilor și a indemnizațiilor cu lunile, refuzul acordării sporurilor conform legii, a alocației de hrană și multe alte abuzuri. Potrivit art 3, alin 2 din OUG 2/2017, aceste drepturi se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.
Solicităm Guvernului să acorde, să vireze, întreaga sumă pentru plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap de la bugetul de stat și nu fracționat, parte de la bugetul de stat și parte de la bugetele locale, întrucât asigurarea fracționată/parțială a acestor fonduri din bugete diferite a condus în anii anteriori la blocaje, respectiv la plata cu întârziere a acestor salarii și a indemnizațiilor, în unele județe, cu până la șase luni, având ca efect direct neasigurarea nivelului de trai minimal pentru beneficiarii, evident, defavorizați. În concluzie, insistăm ca în legea Bugetului de stat și în Bugetul asigurărilor sociale pe 2019 să fie scrise sumele necesare pentru plata acestor drepturi’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
Proiectul va sta în dezbatere publică până săptămâna viitoare, când va fi aprobat de Guvern, după care va fi trimis în Parlament.
de ce va mirati cand ministru muncii a fost in ultimii ani doar o forma de viata preocupata de propiile dosare penale, lipsita de empatie si umanism si care a si- a mascat lipsa de pregatire in stiinta dreptului prin tupeu agresiv si obraznic !!!