Mai mulți membri ai EDF au participat la cea de-a 11-a sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), care a avut loc în perioada 12-14 iunie 2018, la New York. Tema generală a fost: ,,A nu lăsă pe nimeni în urmă prin implementarea completă a CRPD”.
Evenimentul a reunit reprezentanți guvernamentali, organizații ale persoanelor cu handicap și experți internaționali în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, precum Theresia Degener, președintele Comitetului CRPD, Catalina Devandas Aguilar, Raportorul Special al ONU privind drepturile persoanelor cu handicap și Maria Soledad Cisternas Reyes, Trimis Special al Secretarului General pentru Dizabilitate și Accesibilitate.
Conferința a fost precedată de Forumul societății civile, luni, 11 iunie. Aceasta a fost Ziua de discuții generale despre comentariul nr.7 al proiectului privind articolele 4.3 și 33.3 din CRPD.
În cadrul acestui eveniment, a avut loc alegerea a 9 experți pentru Comitetul CRPD, precum și o masă rotundă privind femeile și fetele cu dizabilități, la care vicepreședintele EDF și noul membru al Comitetului CEDAW, Ana Peláez Narváez , a participat.
Comentariul general nr. 7 ar trebui să fie adoptat de Comitetul privind drepturile persoanelor cu handicap, în septembrie 2018. Acest document va aduce clarificări cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și ale organizațiilor reprezentanților acestora de a participa la procesul decizional și la punerea în aplicare și monitorizarea Convenției. EDF a pledat pentru adoptarea unui astfel de document și a transmis comentariile sale Comitetului, în aprilie. Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, a reiterat majoritatea observațiilor în cadrul unui grup care s-a axat pe articolul 4.3 al CRPD (implicarea persoanelor cu handicap prin intermediul organizațiilor reprezentative).
,,Nu vorbim doar despre consultare și participare, ci și despre democrație, transparență, responsabilitate și incluziune”, a subliniat el.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a deschis Conferința cu o declarație puternică prin care solicita statelor părți să pună în aplicare în mod deplin convenția.
,,Implementarea este esențială. Țările trebuie să aplice convenția cu privire la sistemele juridice, investițiile și politicile de dezvoltare, dacă dorim să îndeplinim angajamentul central al Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030: de a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat el.
Marți, statele părți au ales nouă experți – șase femei și trei bărbați – care vor începe să lucreze în cadrul Comitetului, din ianuarie 2019. Rezultatul, care crește cu cinci numărul femeilor membre ale Comitetului, a fost bine primit de către statele părți, de experți și de mișcarea privind persoanele cu dizabilități. Faptul că numărul membrilor din statele europene a scăzut, le-a dat posibilitatea membriilor din America Centrală și de Sud să fie aleși. EDF susține deja nominalizarea unui candidat la UE, la alegerile din 2020.
Ana Peláez Narváez a intervenit în a doua zi a Conferinței cu privire la masa rotundă ,,Femeile și fetele cu dizabilități”. Ea a atras atenția asupra necesității includerii integrale a femeilor și fetelor cu dizabilități în toate aspectele societății.
,,Femeile și fetele cu dizabilități trebuie să participe! Nimic (nu poate fi decis) fără acestea!”, a afirmat Ana Peláez Narváez.
În declarația finală a COSP, Theresia Degener, președinta Comitetului CRPD, a solicitat statelor membre ale Consiliului Europei să urmeze exemplul Portugaliei și să nu ratifice protocolul adițional la Convenția de la Oviedo privind tratamentul forțat. Membru al consiliului EDF, Jolijn Santegoeds, s-a pronunțat, de asemenea, împotriva Protocolului în rolul său de co-președinte al Rețelei Mondiale a Utilizatorilor și Supraviețuitorilor de Psihiatrie. Ea a declarat că ,,protocolul este un instrument bazat pe modele medicale, care contravine convenției prin tratamentul psihiatric non-consensual”.
Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, vicepreședintele EDF, Pat Clarke și unii dintre membrii consiliului au intervenit în opt evenimente secundare și în cadrul unui singur grup. Cele două evenimente secundare organizate de EDF, și anume coerența standardelor de accesibilitate și dialogul social în parteneriat cu Comisia Europeană, s-au bucurat de o participare numeroasă.