Vineri, 13 decembrie, la București, debutează Campionatul Național de Baschet în Fotoliu Rulant 2024-2025, cu patru echipe din țară la start, anunță Federația Română de Baschet (FRB).
Primul tur al Campionatului Național de Baschet în Fotoliu Rulant va avea loc între 13 și 15 decembrie 2024, la Arena de Baschet din București. Evenimentul reunește patru dintre cele mai bune echipe din țară: CS Comunitar Sibiu, ACS Academia Phoenix Galați, AJ Ilfov Motivation și ACS Ralph Brașov.
Sprijiniți de antrenori și de public, sportivii în scaun rulant se vor întrece, timp de trei zile, pentru a-și demonstra abilitățile în ceea ce privește baschetul.
Conform FRB, fiecare echipă va disputa câte trei meciuri în cadrul acestui prim tur. Partidele se vor desfășura astfel:
13 decembrie 2024
- 12:00: AJ Ilfov Motivation vs. ACS Academia Phoenix Galați
- 16:00: CS Comunitar Sibiu vs. AJ Ilfov Motivation
14 decembrie 2024
- 10:00: CS Comunitar Sibiu vs. ACS Academia Phoenix Galați
- 12:00: AJ Ilfov Motivation vs. ACS Ralph Brașov
- 14:00: ACS Ralph Brașov vs. ACS Academia Phoenix Galați
15 decembrie 2024
- 13:00: CS Comunitar Sibiu vs. ACS Ralph Brașov
Toate meciurile vor putea fi urmărite în direct pe canalul de YouTube FRB TV.
Campionatul Național de Baschet în Fotoliu Rulant 2024-2025 include patru tururi, fiecare desfășurându-se în trei etape, organizate în diferite orașe din România:
- Decembrie 2024 – București
- Februarie 2025 – Cluj-Napoca
- Martie 2025 – Brașov
- Mai 2025 – Turneul FINAL FOUR, la Sibiu
Evenimentul este organizat de Federația Românǎ de Baschet și beneficiază de sprijinul sponsorului Alcam International, parte a grupului Green Future. Campionatul are ca obiectiv promovarea incluziunii sociale prin sport și oferirea unei platforme de competiție pentru sportivii cu dizabilități.
Ce este baschetul în fotoliu rulant?
Baschetul în fotoliu rulant este o variantă adaptată a baschetului tradițional, dedicată persoanelor cu dizabilități fizice, în special celor cu mobilitate limitată în partea inferioară a corpului. Este una dintre cele mai populare discipline sportive pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, având 82 de federaţii afiliate şi aproximativ 100.000 de practicanţi, de la nivel amator până la profesionist.
Baschetul în fotoliu rulant se bazează pe regulile baschetului clasic, însă cu unele adaptări pentru a permite utilizarea fotoliului rulant în timpul jocului și pentru a armoniza diferitele niveluri de dizabilitate ale jucătorilor, conform baschet.ro.
Dimensiunea terenului, înălțimea coșului, durata meciului sunt aceleași cu cele din baschetul clasic.
Baschetul în fotoliu rulant dezvoltă abilitățile fizice sle sportivilor, îmbunătățind coordonarea, echilibrul și forța. De asemenea, creează legături între sportivi și promovează spiritul de echipă, evidențiind talentul și determinarea sportivilor.
La nivel global, baschetul în fotoliu rulant este coordonat de Federația Internațională de Baschet în Fotoliu Rulant (IWBF), care organizează competiții majore, cum ar fi Campionatele Mondiale și turneele paralimpice.