Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), implementează proiectul ,,Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces – TECH ASSIST”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și se derulează în perioada 01.09.2024 – 31.08.2027, se arată într-un comunicat al ANPDPD.
Potrivit sursei citate, proiectul se implementează la nivelul celor 8 regiuni ale țării și are o durată de 36 de luni.
Obiectivul general al proiectului este creșterea incluziunii socio-economice a persoanelor cu dizabilități pentru un parcurs de viață independentă prin facilitarea accesului la tehnologii asistive și de acces.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
- Promovarea rolului tehnologiei asistive și de acces pentru creșterea autonomiei și a calității vieții persoanelor cu dizabilități.
- Creșterea accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologii asistive și de acces.
- Promovarea îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la tehnologiile asistive.
,,Grupul țintă al proiectului este format din 4.307 persoane cu dizabilități (copii și adulți), pentru care mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.
În cadrul proiectului se vor acorda 4.307 vouchere pentru achiziția de tehnologie asistiva și de acces, în valoare de maxim 39.900 lei/voucher acordat”, informează ANPDPD.
Spre deosebire de proiectul anterior ,,Facilitarea inserției pe piața muncii”, în proiectul ,,TECH ASSIST”, modalitatea de accesare a e-voucherelor se va realiza prin intermediul unei platforme digitale, platformă care va fi dezvoltată în cadrul proiectului în perioada următoare.
,,La precedentele proiecte se pleca de la oferta furnizorilor, iar de data aceasta se pleacă de la nevoia utilizatorilor. Plecând de la nevoia utilizatorilor, bineînţeles că şi criteriile precedente cad. Toate persoanele cu dizabilităţi, indiferent de vârstă, indiferent dacă lucrează sau nu lucrează, au acces la aceste vouchere. (…) Deocamdată noi suntem în faza post semnare contract, nu este finalizată această listă.
De acum încolo lucrăm la metodologia şi criteriile privind accesarea tehnologiilor asistive, pentru că nu vorbim de primul venit, primul servit.
Sunt persoane care au, de exemplu, un ansamblu de dizabilităţi, cum sunt cei care au surdocecitate: nu văd, nu aud. Deci ar putea accesa două tehnologii asistive în această situaţie. Şi atunci trebuie să lucrăm la nişte criterii privind înscrierea lor corectă şi să încercăm să nu scoatem pe nimeni în afara jocului.
Discutăm totuşi de aproximativ 4 mii de vouchere, în valoare de 8 mii de euro voucherul. Vom mai avea o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale şi cu alte asociaţii ale persoanelor cu dizabilităţi undeva în octombrie-noiembrie, să finalizăm toate nevoile lor. Vom lucra în paralel la faza premergătoare licitaţiei privind sistemul informatic de înscriere în acest program, iar lista ca atare va fi finalizată undeva prin martie-aprilie.
Proiectul va fi funcţional, cu tot ceea ce ţine de accesare, înscrierea în program şi lista finală de tehnologii, undeva prin luna mai”, a declarat pentru Radio Cluj Romi Mihăescu, secretar general al ANPDPD.
Activitățile proiectului sunt următoarele:
- Informare si conștientizare.
- Elaborarea de analize și metodologii privind tehnologiile asistive și de acces.
- Realizarea și actualizarea periodică a Registrului Național a Tehnologiilor Asistive și de Acces (RNTAA).
- Acordarea de vouchere pentru tehnologie asistivă și de acces persoanelor cu dizabilități.
- Ghiduri și instructiuni la nivel legislativ în domeniul accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologiile asistive.
- Management de proiect.
- Informare și publicitate.
Potrivit ANPDPD, valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+) este de 151.744.808,90 lei, iar valoarea cofinanţarii eligibile a beneficiarului și partenerului este de 58.673.988,60 lei.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 210.418.797,50 lei.
Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul: https://anpd.gov.ro/web/ sau pe pagina de facebook dedicată proiectului: https://www.facebook.com/tehnologiiasistive.