Conducerea Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași dorește să realizeze o serie de modificări la ferma de la Secția Exterioară Șipote a Institutului.
Din cauza nerentabilității fermei, se dorește renunțarea la creșterea animalelor și introducerea de culturi pentru industria farmaceutică. Această decizie vine în urma unei analize în baza căreia s-a constatat că se cheltuie mult și se câștigă prea puțin de pe urma terenului.
“Dorim reorganizarea secției de la Șipote după ce, în urma unei analize privind activitatea de acolo, am constatat că sectorul de animale nu este rentabil. Se cheltuie mult cu hrana animalelor și salariile celor 19 angajați, iar veniturile sunt foarte mici. Vrem, astfel, să ne orientăm către produse care se vând direct de pe teren după ce sunt recoltate. Ne interesează producția de plante medicinale”, a declarat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași.
Acesta a mai spus că intenționează să renunțe și la culturile de grâu și porumb și să înființeze și un sector de salcie sau salcâm energetic care ar putea fi folosit la încălzirea secțiilor de la Bârnova și Șipote pe timpul iernii, nemaifiind nevoie de achiziționarea lemnelor, făcându-se și în acest caz economii.
“Ne-am gândit că va fi mult mai benefic să ne orientăm spre lavandă, topinambur sau ricin, aceste plante neavând nevoie de depozitare, totul făcânduse mecanizat. Cei 19 angajați de la fermă vor fi mutați în sectorul medical, ei fiind îngrijitori și infirmieri, și, în acest fel, nimeni nu va avea de suferit, mai ales că este deficit de personal. Vom vinde animalele și vom putea procura cu banii carne pentru bolnavi pentru aproximativ un an și poate vom putea asigura și lemnele cu sectorul de salcie sau salcâm energetic pe care dorim să-l înființăm”, a mai declarat dr. Gabriel Oprișanu.
Gospodăria Anexă a Secției Exterioare Șipote din cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” dispune la acest moment de aproximativ 200 de hectare, suprafață formată din teren agricol și livezi.