Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a inițiat și a demarat un alt mod de dialog social, prin organizarea unor întâlniri informale. După întâlnirile cu parlamentari și decidenți, reprezentanții CNDR s-au întâlnit cu jurnaliști și cu un consultant pe probleme de comunicare cu persoanele cu dizabilități. Este o premieră, pentru că inițiativa depășește normele de interacțiune socială dintre invitați și persoanele cu dizabilități.

Joi, 27 aprilie 2023, președinta CNDR – Daniela Tontsch, directorul executiv al CNDR – Claudia Brătan, responsabilul de comunicare internațională – Sorin Ilie Țața, economistul CNDR – Felix Mihăilescu, redactor probono al publicației CNDR, Jurnal Social – Elena Năstase, au luat o cină de lucru cu vicepreşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – Miron Manega, Ionuț Georgescu – consultant pe probleme de comunicare în relația cu persoanele cu dizabilități și Dan Cimpoeru – jurnalist și, totodată, președinte al Asociației pentru Robotică și Inovare în Dezvoltare Sustenabilă.

Tema întâlnirii a vizat modalități de prezentare a persoanelor cu dizabilități în presa românească.

Deseori presa abordează aspectele dizabilității din perspectiva modelului individual, de inspirație medicală, care consideră că dificultățile sunt date de inferiorități biologice și psihologice ale persoanelor cu dizabilități. Totodată, se accentuează pierderile sau incapacitățile individuale considerate generatoare de dependență. Etichetele conturează aspecte negative asupra dizabilității, astfel că se pierde componenta personală și profesională. Se pune accent pe nevoia de asistență socială, ceea ce plasează persoanele cu dizabilități pe poziții de inferioritate socială. Apare compasiunea bazată pe falsa supoziție că problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități sunt consecințele directe ale deficiențelor lor specifice. Dizabilitatea echivalează cu experiența izolării, a discriminării, a vulnerabilității și a abuzurilor asupra identității și stimei de sine.

„Presa, care are misiune educativă, ar trebui să promoveze resursele de care dispun persoanele cu dizabilități și care nu pot fi stimulate din multiple cauze.

Persoanele cu dizabilități știu cel mai bine cum să-și exprime viziunea, cum să se autoreprezinte, trebuie să li se ofere această șansă.

Am văzut materiale de presă în care redactorii folosesc imagini cu anumite persoane cu dizabilități, obținute din spațiul public, dar nu au curiozitatea să le afle opiniile cu privire la subiectele acelor materiale pe care le realizează. Sunt situații în care presa creionează o imagine predominant negativă a persoanelor cu dizabilitate intelectuală, ceea ce împinge societatea către spaimă și auzim tot mai des recomandarea instituționalizării acestora. Termenul de handicap capătă statut de stigmat.

Persoanele cu dizabilități sunt prezentate ca victime sau eroi. Suntem și noi cu familii, cu loc de muncă sau fără, cu probleme și bucurii în viața de zi cu zi, dizabilitatea nu ne definește personalitatea. Ne dorim doar să fim tratați cu respect, pentru că avem demnitate. Presa trebuie să se aplece asupra contribuției pe care o aducem în comunitate, nu pe aspectul sau pe deficiențele pe care le avem.

Nu în ultimul rând, jurnaliștii trebuie să țină cont că fiecare om este o personalitate, indiferent de poziția în care se află!”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.