
Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDAP) anunță lansarea unui nou proiect național dedicat sprijinirii persoanelor adulte cu dizabilități din România. Este vorba despre ,,Rețeaua APP – Suport pentru o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”, o inițiativă majoră care urmărește îmbunătățirea accesului la servicii de asistență personală profesionistă și susținerea incluziunii sociale reale a acestor persoane.
Proiectul este implementat de ANPDPD, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și 23 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Ce își propune concret proiectul?
- Formarea unei Rețele de Asistenți Personali Profesioniști (APP), care va sprijini cel puțin 500 de persoane adulte cu dizabilități.
- Creșterea calității serviciilor printr-o abordare centrată pe persoană, pentru o viață independentă și demnă în comunitate.
- Revizuirea cadrului legislativ privind activitatea de asistență personală, pentru reglementarea și profesionalizarea acestui serviciu esențial.
🗓️ Etapele următoare:
📍 Prima întâlnire organizatorică a echipei de proiect ANPDPD a avut deja loc. În perioada următoare, vor fi organizate întâlniri tehnice de lucru, împreună cu toți partenerii instituționali.
Potrivit ANPDPD, cele 23 de județe/zone implicate în proiect sunt: Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Călărași, Constanța, Timiș, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Iași, Olt, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Teleorman, București – sector 2 și sector 4.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS), Prioritatea 7 – „Sprijin pentru persoanele cu dizabilități”, și are ca obiectiv specific lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și accesibile, inclusiv la servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată pe nevoile persoanei, precum și asistență medicală.
De asemenea, proiectul contribuie la:
- Modernizarea sistemelor de protecție socială, cu accent pe copii și grupuri vulnerabile.
- Îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități.
- Creșterea eficienței și rezilienței sistemelor de sănătate și îngrijire pe termen lung.
ACȚIUNEA 7.7: Formarea și salarizarea asistenților personali profesioniști la nivel național, precum și crearea și dezvoltarea unei baze de date relevante pentru rețeaua APP și personalul specializat din sistem.
Context actual:
Statul oferă persoanelor cu dizabilități cu grad de handicap grav opțiunea de a alege între un asistent personal sau o indemnizație lunară. Asistentul personal este angajat prin intermediul primăriei. În martie 2020, 74.186 de persoane cu dizabilități beneficiau de un asistent personal (reprezentând 32% dintre cei care pot alege între indemnizație și asistent personal).
Totuși, în unele cazuri, dreptul la un asistent personal nu este respectat sau persoanele nu au suficiente informații pentru a face o alegere în cunoștință de cauză. Mai mult, doar 2% dintre asistenți – de regulă membri ai familiei – au beneficiat de formare profesională începând cu anul 2019.
Pentru mai multe informații despre proiect și modalitățile de implicare, accesați: https://anpd.gov.ro/web/.
Sunt persoana cu handicap grad foarte grav, permanent, am dobândit handicapul cu 41 de ani în urma, aste însemnând ca sunt irecuperabila, am vârstă de 53 de ani și ma aflu într-o situație dificila deoarece nu mi pot reface certificatul de handicap pt ca nu găsesc o persoana dispusa sa meargă pt mine la toate instituțiile aferente pt acest proces. Menționez ca nu am avut în ultimii 25 de ani sau chiar mai mulți, nicio internare în spital, în schimb dețin mai multe fise medicale referitoare la situația mea, făcute în cursul a 20 de ani de către angajatele primăriei la domiciliul meu. De asemeni dețin și fisele de internare și diagnostic făcute la momentul accidentului, tocmai de asta am o mare nedumerire, de ce trebuie sa reiau acest parcurs al actelor pt redobândirea certificatului de handicap pe București, din moment ce certificatul de handicap era nerevizuibil și asa apare pe toate referatele angajatelor primăriei care m au vizitat? Nu înțeleg de ce acest ANPC refuza sa simplifice acest demers cu atat mai mult cu cât este vorba despre persoane nedeplasabile. Noi, dizabilii neuromotoriu, întâmpinăm numai piedici, greutăți și tratament neadecvat din partea funcționarelor dgaspc, și mie îmi est îngreunat total accesul la folosirea înlesnirilor „oferite”de catre stat, dar sunt persoane cu certificat de handicap cu toate ca ele sunt apte de munca și se folosesc de aceste situații în mod nedrept! Oare când se vor rezolva aceste disfuncționalități ale dgaspc?!?
Bună ziua. Aș dori detalii în legătură cu cursul de formare asistenți personali, din județul Maramureș, (deoarece Satu Mare nu este pe listă )
Mulțumesc