Lenuța Belioae, în vârstă de 54 de ani, este un om hotărât și activ, care prin muncă și perseverență a reușit să depășească toate obstacolele pe care viața i le-a scos în cale. Dizabilitatea nu a reprezentat un obstacol în calea reușitei, ci, dimpotrivă, a motivat-o să răzbească. Ea absolvit Colegiul ,,Ștefan cel Mare”, după care s-a angajat. Apoi, a absolvit postliceala de contabilitate și facultatea. A muncit în privat și în asigurări.
Lenuța Belioae candidează din partea Partidului Ecologist la funcția de consilier local al municipiului Suceava. Situația dificilă a persoanelor cu handicap, pe care o cunoaște atât din proprie experiență, dar și pentru că a lucrat cu copii cu dizabilități, a determinat-o să se implice mai mult în viața comunității și să lupte pentru drepturile celor ca ea.
,,Motivul determinant de a mă implica în politică a venit din dorința de a schimba mentalități, de a doborî bariere, de ceea ce eu și colegii mei cu dizabilitate am întâmpinat pe parcursul vieții. Am avut experiența unică de a lucra cu copii cu dizabilități într-un centru de zi, iar apoi într-unul rezidențial, unde am putut înțelege mai mult problemele cu care se confruntă oamenii cu dizabilități, cât și părinții și familiile acestora. Din 2019 sunt pensionară. Pot spune că, după 34 de ani de muncă, nu e ușor. E greu pentru multă lume să înțeleagă prin ce trec oamenii cu nevoi speciale. Din acest motiv, doresc să mă implic și să militez pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, spune Lenuța.
Lenuța mărturisește că s-a născut cu lipsa cubitusului la ambele antebrațe, însă asta nu a împiedicat-o să muncească. Ea nu și-a plâns de milă când a fost discriminată și nu a căutat scuze când lucrurile nu au ieșit cum trebuie. De profesie economist, a activat mulți ani în privat, însă din cauza schimbărilor economice, a fost nevoită să facă o reconversie profesională.
,,Multe lucruri m-au afectat de a lungul anilor, în societatea noastră, chiar de dinainte de 1989, cand am fost marginalizată, adusă la comisii pentru a putea fi integrată în școli normale, cu ceilalți elevi, iar cadrele inspectoratelor școlare de atunci ne propuneau școlile speciale. Am ajuns să cunosc o astfel de școală, pe care am vizitat-o în anii 1973, la Craiova, însă eu, împreună cu părinții, am urmat învățământul normal, alături de colegii mei, unde m-am călit, format ca om, cu spirit civic, educațional, moral pentru societate”, povestește ea.
Lenuța consideră că situația persoanelor cu dizabilități este grea din cauza mentalității oamenilor, însă aceasta poate fi îmbunătățită prin spirit civic și implicare.
,,Dacă ne dorim cu toții o schimbare, mai ales noi, cei binecuvântați de Dumnezeu, o vom face! Nu întâmplator venim în Univers, ci pentru a ne cunoaște menirea. Atunci când oamenii cu dizabilități își propun, se implică și decid să între în politică, cu siguranță o vor face pentru a schimba mentalitatea societății, însă toate acestea sunt posibile dacă vom fi înțeleși! Sunt mamă și bunică, așă că îmi doresc o schimbare pentru copiii noștri, deoarece ei sunt viitorul acestui popor”, adaugă ea.
În cazul în care va fi aleasă consilier local, ea dorește să implementeze o serie de proiecte, care consideră că ar fi utile, precum: integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, construirea de locuințe accesibile pentru persoanele cu handicap grav, din fonduri locale și distribuirea biletelor de călătorie prin parteneriate cu furnizori locali etc.
,,Primul proiect, pe care-l doresc să-l implementez și care e prioritar, îl reprezintă integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități, prin înființarea de unități protejate. Dizabilitatea poate fi o mare abilitate! Propun înființarea și operationalizarea unui comitet de analiză a persoanelor cu dizabilitate, care sa fie format din reprezentanții tuturor categoriilor de handicap, având un rol foarte important de monitorizare și accesabilitate în mediul public și cel al instituțiilor.
De asemenea, propun construirea de locuințe pentru persoanele cu handicap, care n-au resursele necesare, locuințe care să fie construite din fonduri locale, bugete și să fie accesibile pentru oamenii aflați în dificultate, cu nevoi speciale. Aceștia ar trebui să fie în atenția primăriilor, consiliilor locale, prin implementarea de proiecte, licitații, contracte cu beneficiari constructori, pentru astfel de locuințe, unde sa poată locui decent și aceste categori de persoane, tinând cont că nu au resursele necesare.
Un alt punct sensibil este distribuirea biletelor de călătorie, care ar trebui să se facă prin parteneriate cu furnizori locali, naționali, ca acestea să fie trimise la adresa de domiciliu, așa cum sunt trimise și pensionarilor CNPAS. Astfel, acest serviciu e mai sigur, mai elegant și de bun augur, deoarece s-ar mai aduna buget din cuantumul acestor salarii la indemnizațiile persoanelor cu dizabilități, care cumpără medicamentație, utilități și servicii”, explică Lenuța.