Implementarea completă a Tratatului de la Marrakesh este esențială pentru a pune capăt ,,foametei de cărți”, notează Forumul European al Dizabilității (EDF).
Tratatul de la Marrakesh este un tratat privind proprietatea intelectuală, care permite entităților autorizate să efectueze schimbul transfrontalier de exemplare în format accesibil ale operelor publicate. Acesta stabilește un set de norme internaționale care garantează existența unor excepții sau limitări privind drepturile de autor în folosul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate.
Faptul de a permite organizațiilor să împărtășească cărți realizate într-un format accesibil fără a încălca legile privind drepturile de autor, reprezintă un pas important pentru a pune capăt ,,foametei de cărți” cauzată de lipsa de cărți accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.
Cititul este un drept al omului, dar în prezent nu toate persoanele pot avea acces la cărți sau alte materiale de lectură. Peste 90% dintre din materialele publicate nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilități de vedere. Este necesar să se reproducă materiale publicate în formate accesibile, precum Braille, cărți audio și tipărituri cu caractere de mari dimensiuni, totuși normele actuale privind drepturile de autor din majoritatea țărilor împiedică acest lucru. În colaborare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), WBU a condus campania internațională de elaborare a Tratatului de la Marrakech, (denumirea oficială a tratatului: Tratatul de la Marrakech pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu alte dificultăţi de citire a materialelor imprimate).
Tratatul a fost adoptat la Marrakesh, Maroc, pe 28 iunie 2013, în cadrul Conferinţei Diplomatice. La acest eveniment au participat peste 600 de negociatori din 148 de state membre ale OMPI, precum şi numeroşi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale din domeniu. Având un caracter umanitar și cultural, Tratatul de la Marrakesh poate îmbunătăți șansele de integrare a persoanelor cu dizabilități de vedere.
Tratatul de la Marrakesh a obținut depunerea a 20 de instrumente de ratificare sau de aderare ale părților eligibile necesare intrării în vigoare la 30 iunie 2016, iar trei luni mai târziu, la 30 septembrie 2016, a intrat în vigoare. Până în prezent, a fost ratificat de 36 de țări și semnat de peste 60 de țări.
„Este un tratat istoric care va aduce reale beneficii persoanelor cu dizabilităţi de vedere”, a declarat directorul General al OMPI, dl Francis Gurry.
Deși EDF salută faptul că UE a ratificat tratatul, încă așteptă ca acesta să fie depus la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Această depunere este esențială pentru ca tratatul să fie pus în aplicare. Acest lucru se poate face numai dacă toate statele membre ale UE pun în aplicare tratatul la nivel național.
Ultima care a făcut acest lucru a fost Spania. Sâmbătă, 14 aprilie, legea care transpune Tratatul de la Marrakech a fost publicată în jurnalul oficial, iar vestea bună este că nu sunt menționate clauze de remunerare și nici o clauză de disponibilitate comercială. Aceasta înseamnă că se pot împarți cărți în mod liber în Spania, fără costuri suplimentare.
EDF se așteaptă ca țările UE rămase să-i urmează exemplul.