O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a creat un dispozitiv asemănător unei mănuși care poate traduce instantaneu limbajul american al semnelor în cuvinte în limba engleză, printr-o aplicație pentru smartphone, notează Science Daily.
,,Speranța noastră este ca aceasta să deschidă o cale ușoară pentru persoanele care folosesc limbajul semnelor pentru a comunica direct cu cei care nu-l înțeleg, fără a avea nevoie de altcineva pentru a le traduce”, a spus Jun Chen, asistent universitar al catedrei de Bioinginerie a UCLA.
Cercetătorii speră că acest dispozitiv de traducere va putea ajuta mai multe persoane, care nu au deficiențe de auz, să învețe singure limbajul semnelor.”
Acest sistem folosește o mănușă pe care sunt așezați o serie de senzori care se întind de-a lungul degetelor. Acești senzori, realizați din fire conductoare electrice, înregistrează mișcările degetelor care reprezintă litere, numere, cuvinte și fraze individuale.
Apoi, dispozitivul transformă mișcările degetelor în semnale electrice, care sunt trimise către o placă de circuite de dimensiunea unei monede purtate la încheietura mâinii. Placa transmite aceste semnale către un smartphone care le traduce în sunete.
Cercetătorii au mai adăugat acestui sistem și o serie de senzori faciali care pot capta mimica. Aceștia susțin că expresiile faciale reprezintă o parte importantă a limbajului american al semnelor.
,,Dispozitivele purtabile anterioare, care ofereau traducerea limbajului semnelor, erau net inferioare, și asta deoarece erau voluminoase și grele sau erau greu de folosit”, a explicat dr. Chen.
Noul dispozitiv, dezvoltat de echipa de cercetători de la UCLA, este format din polimeri ușori și ieftini, dar extensibili și de bună calitate. Senzorii electronici sunt, de asemenea, foarte flexibili și ieftini.
În cadrul testelor de laborator, cercetătorii au apelat la patru persoane cu deficiențe de auz și care folosesc limbajul american al semnelor. Acestea au repetat de 15 ori o serie de gesturi pe care un algoritm personalizat de învățare automată le-a tradus drept litere, numere și cuvinte. Sistemul a recunoscut 660 de semne, inclusiv fiecare literă a alfabetului și numerele de la 0 până la 9.
Studiul a fost publicat în revista ,,Nature Electronics”.