La Bazinul Olimpic din Brașov s-a desfășurat, în perioada 12 și 13 mai, cea de-a XXIV- a ediție a ,,Maratonului celor 24 de ore de înot”, competiție organizată de Clubul Sportiv Sami Braşov, prin Ionuț Horia.
În acest an, la Maratonul de înot s-au înscris 20 de echipe, formate din foști și actuali sportivi de performanță. Participanții au înotat în regim de ștafetă, câte 30 de minute, la un interval de 6 ore, timp de 24 de ore, iar câştigătoare a fost echipa care a parcurs cel mai mare număr de bazine în cele două zile.
Una din cele mai inedite echipe a fost Acţiuni Împreună a Asociaţiei ,,Totul Pentru Tine”, echipă care a participat la maraton cu 12 concurenţi şi 2 rezerve. Deviza lor este: ,, Pot și totul e posibil la orice oră.”
,,Am putea spune că ediția din acest an a fost una jubiliară: 24 de ore de înot la ediția a 24-a. Au participat 275 de înotători, printre care 6 persoane cu dizabilități, utilizatoare de scaune rulante, cărora li s-au alăturat 40 de arbitri voluntari. Cel mai tânăr participant a fost o fetiță, în vârstă de 6 ani, iar cel mai vârstnic, Anca Mitrofan, în vârstă de 66 de ani, fostă antrenoare de înot, prin ale cărei mâini au trecut mulți sportivi brașoveni”, a declarat Ionuț Horia, organizatorul competiției, în emisiunea ,,Neatza cu Răzvan şi Dani” , de la Antena 1.
Prin astfel de evenimente, se încearcă promovarea sportului ca formă de incluziune socială, ca un argument în plus pentru egalitatea de șanse și ca o eficientă modalitate de dezvoltare a abilităților persoanelor cu dizabilități. Pe lângă caracterul competițional, maratonul a avut și un caracter caritabil: o echipă de medici brașoveni a înotat pentru a strânge fonduri pentru copii cu autism.
Membrii echipei Acțiuni Împreună au participat după aceleaşi reguli ca şi ceilalți participanți. La sfârșitul maratonului, echipa Acțiuni Împreună a înotat 40 600 m. Printre membrii echipei s-au numărat adevărații eroi, utilizatorii de scaune rulante: Ghiorghi Filip, Geanina Olteanu, Lucian Negoiță, Savu Ionut, Rugina Aurelian și Gavril Ovidiu. Lângă ei, au înotat și vedetele: Alin Pascal, care provine dintr-o familie de muzicieni și cântă alături de o trupă. El este pasionat de sport. Ruxandra Bar, pasionată de artele frumoase – muzică și pictură, care înoată din copilărie. Sebastian Furtună, instructor de înot, care a jucat timp de aproape 10 ani polo pe apă în echipa CSA Steaua, ca portar.
Potrivit site-ului Maratonul celor 24 de ore de înot, ideea organizării acestui maraton de înot la Brașov, a apărut în urma participării la un turneu în Franța, turneu de polo pe apă, nu de înot. Acolo, la o săptămână dupa terminarea acestui turneu de polo, clubul sportiv ,,Enfants de Neptune” a organizat un maraton de 24 de ore de înot, maraton pe care ei îl organizează anual în luna iunie.
Sportivilor Clubului Sami Brașov li s-a parut interesant acest concurs și au decis să-l organizeze și în Brașov. Acesta are loc anual la Brașov, la începutul lunii mai.
,,Maratonul celor 24 de ore de înot” este înscris în calendarul Federației Române Sportul Pentru Toți și este o competiție sportivă de masă. La această competiție poate participa orice persoană, neexistând restricții legate de vârstă sau sex.
Prima ediție a maratonului a avut loc în anul 1993, ediție la care au fost înscrise șase echipe, ajungându-se ca la ultima ediție numărul acestora să fie 20. Recordul competiției a fost stabilit în 2010, la ediția a XVII-a, de echipa Elite Swimming, care a încheiat competiția cu rezultatul de 107,900 km.
Înaintea acestui maraton, vineri 11 mai, a avut loc la Braşov, cea de-a treia ediţie a seminarului ,,Poveşti cu Viaţa”, un seminar de reinventare şi implicare socială. Sumele obținute din donații vor fi folosite la campania de informare și prevenire a accidentelor soldate cu traumatismele coloanei vertebrale ,,Sări cu cap, nu în cap!”
Psihologul Lucian Negoiță a subliniat că seminarul ,,Povești cu Viața” este un seminar motivațional, care inspiră și oferă informații utile despre cum se poate depăși depresia și integra o traumă și despre cum se pot găsi în noi acele mecanisme de vindecare.
,,Maratonul celor 24 de ore de înot”, organizat în acest weekend, la Brașov, poate fi descris ca o lecție de viață, în mii de kilometri parcurși în apă.