În data de 3 decembrie, 2022, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, a avut loc, sub patronajul Președintelui Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, ,,Parlamentul Persoanelor cu Dizabilități”, eveniment organizat de Consiliul Național al Dizabilității din România.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate discursuri motivaționale, susținute de persoane cu dizabilități care au parcurs cu succes diferite studii, persoane care s-au angajat și au păstrat locul de muncă, precum și discursuri legate de participarea politică a persoanelor cu dizabilități.

Unul dintre participanții la ,,Parlamentul Persoanelor cu Dizabilități” a fost Marta-Iozefina Bencze, în vârstă de 45 de ani, din Galați, persoană cu dizabilități și utilizatoare de scaun rulant. Ea este licențiată în drept, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, iar din 2013 membră a rețelei DPI Established Women Leader Network (propusă de Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România). Totodată, aceasta este speaker motivațional și autoare a cărții ,,Personalități cu handicap care au influențat istoria”.

Marta-Iozefina Bencze este de profesie consilier juridic, dar de peste 20 ani activează în domeniul neguvernamental. Din 2020, ea este consilier local, fiind pentru prima dată când o persoană cu dizabilități este aleasă în Consiliul Local al Municipiului Galați.

Mai jos vă prezentăm discursul inspirațional al Martei-Iozefina Bencze:

,,Prin Legea nr. 221 din 2010, România a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007.

Convenția stipulează la articolul 29, Participarea la viața politică și publică.

Statele părți vor garanta persoanelor cu dizabilități drepturi politice și posibilitatea de a beneficia de acestea, în condiții de egalitate cu alții, și se angajează:

a) să se asigure că persoanele cu dizabilități pot participa efectiv și deplin la viața politică și publică, în condiții de egalitate cu ceilalți, în mod direct sau prin reprezentanți liber aleși, incluzând și dreptul și oportunitatea de a vota și de a fi alese, printre altele, prin:

(i) asigurarea de proceduri, facilități și materiale de vot adecvate, accesibile și ușor de înțeles și utilizat;

(ii) protejarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a vota prin vot secret la alegerile și referendumurile publice, fără intimidare, de a candida la alegeri, de a deține efectiv un mandat ales și de a îndeplini orice funcție publică, la orice nivel guvernamental, facilitând utilizarea tehnologiilor noi și de asistare, acolo unde este cazul;

(iii) garantarea exprimării libere a voinței persoanelor cu dizabilități ca electori și, în acest scop, dacă este cazul, la solicitarea acestora, să permită asistarea la vot de către o persoană la alegerea lor;

Sunt licențiată în drept, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, din 2013 membră a rețelei DPI Established Women Leader Network (propusă de Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România).

Militez, de 20 de ani, pentru transformarea societăţii într-o societate universal accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate.

Sunt de 32 de ani o persoană cu dizabilități fizice, utilizatoare de scaun rulant și am participat activ în procesul de luare a deciziilor care privesc în mod direct persoanele cu dizabilități; am acţionat pentru adoptarea unei legislaţii civile, economice şi sociale în conformitate cu normele europene, în scopul integrării depline a persoanei cu dizabilităţi în societatea românească, cu drepturi, obligaţii şi şanse egale, ca toţi cetăţenii ţării.

Sunt prima femeie în scaun rulant din România, secretar de stat, care a deținut funcția de președintă a Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2016 – 2017), scopul său principal fiind acela de a monitoriza, promova și proteja drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții rezidențiale publice și private din România.

Am o experiență profesională acumulată în domeniul nonguvernamental, am lucrat îndeaproape cu persoane cu dizabilități fizice, persoane vulnerabile, în cadrul unor organizații neguvernamentale, în proiecte care vizau integrarea pe piața muncii și în educație. Sunt de profesie consilier juridic și de 10 ani ofer consultanță juridică, gratuită, persoanelor cu dizabilități, precum și aparținătorilor acestora.

Am participat la monitorizarea aplicării legislaţiei şi a strategiilor în domeniu; am colaborat cu instituţii publice sau private, cu organizaţii din ţară şi din străinătate, în probleme de interes comun cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

În 2018, am ales, asumată și cu dorința de a determina cât mai multe persoane cu dizabilități să îmi urmeze exemplu, să mă înscriu într-un partid politic și încă de la început am fost susținută de colegii mei, iar la sfârșitul anului 2018 am fost aleasă în funcția de vicepreședinte a Departamentului Imagine, Comunicare, Relații cu Mass-media și Purtător de cuvânt al Biroului Politic Local al Partidului Național Liberal, filiala Galați.

Deși eram de doar doi ani în politică, un partid important mi-a susținut candidatura la Consiliul Local Galați, pe o poziție eligibilă (poziția a treia), și asta datorită faptului că am dat dovadă într-un timp foarte scurt de credibilitate, încredere și competență în toate proiectele în care m-am implicat. Da, se poate! Cu condiția să alegem implicarea activă și perseverența!

La sfârșitul lunii octombrie 2020, alături de colegii mei, am depus jurământul pentru funcția de consilier local, și momentul a fost plin de încărcătură emoțională, deoarece mi-am asumat cu responsabilitate să reprezint interesele cetățenilor care m-au votat și susținut.

Vreau să evidențiez că municipiul Galați are pentru prima dată în Consiliul Local, o persoană cu dizabilități fizice, iar acest fapt reprezintă un prim-pas important către incluziunea persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile.

Programul meu politic se axează pe transformarea administrației locale într-un model de bune practici pentru asigurarea accesului nemijlocit și neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la educație, sănătate, la participare activă în viața comunității și pe piața muncii.

În calitate de consilier local, am să punctez principalele demersuri, dar și rezultatele obținute până în prezent:

  1. Am solicitat încă de la începutul mandatului (octombrie 2020) ca pagina de internet a Primăriei Municipiului Galați să fie accesibilă, în vederea îmbunătățirii accesării documentelor electronice de către persoanele cu handicap vizual și mintal, precum și asigurarea pentru persoanele cu dizabilități auditive, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor Consiliului Local. La ambele solicitări, deși am revenit cu o nouă adresă, Primăria Municipiului Galați nu a răspuns.
  2. Amendamentul propus de consilierii locali PNLGalați și aprobat a eliminat orice fel de discriminare între persoanele cu dizabilități, astfel și părinții sau rudele până la gradul al II- lea care dovedesc că au în îngrijire o persoană cu dizabilități mintale, nepusă sub interdicție, vor beneficia de un loc de parcare gratuit, conform regulamentului de atribuire a locurilor de parcare din municipiul Galați.
  3. Inițial, conform regulamentului puteau să beneficieze de aceste locuri de parcare doar persoanele cu handicap grav sau accentuat precum și reprezentanții legali ai acestora. Datorită Deciziei nr. 601 din 16 iulie 2020 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 164 alin. (1) din Codul civil, persoanele cu handicap mintal nu mai pot fi puse sub interdicție judecătorească, astfel nu mai sunt reprezentate legal.
  4. Am solicitat inventarierea tuturor rampelor de acces pentru persoanele dependente de scaun rulant sau alte dispozitive asistive și reabilitarea sau realizarea acestora, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități. Adaptarea tuturor rampelor de acces la trecerile de pietoni pentru nevoile persoanelor cu dizabilități aflate în scaun rulant este nu doar un gest de bun simț, ci și o obligație pe care o are administrația publică.
  5. Accesibilitatea este practic prima condiţie pentru a putea vorbi mai departe despre incluziunea reală a persoanei cu dizabilităţi în societate. În măsura în care o persoană cu dizabilităţi poate să se deplaseze de la domiciliu la şcoală sau la un loc de muncă, poate să îşi desfăşoare activitatea folosind tehnologii asistive adecvate, poate să aibă acces la alte servicii publice furnizate de autorităţile statului – abia atunci putem vorbi despre participare la viaţa socială.
  6. În procesul de reabilitare și modernizare a locurilor de joacă din municipiul Galați, acestea trebuie să fie accesibile și incluzive pentru toți copiii noștri. Un loc de joacă incluziv abordează nevoile tuturor persoanelor, inclusiv ale celor cu autism, dizabilități intelectuale, tulburări de auz și alte dizabilități. Locurile de joacă incluzive găzduiesc copii de toate abilitățile și îi provoacă la propriul lor nivel de dezvoltare.
  7. Asigurarea accesului la plaja din cadrul Aquapark și pentru persoanele cu dizabilități. Operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor rezerva pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de două șezlonguri pe primul rând, spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante. Amenajările de acces vor trebui făcute din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător. Amenajarea unor asemenea căi de acces vine şi în sprijinul părinților cu cărucioare pentru copii, precum și al vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane. Accesul persoanelor dependente de scaun rulant în bazin și pe suprafața nisipoasă se realizează cu ajutorul unui scaun flotabil pentru a permite cu ușurință accesul.

Îmi doresc să contribui la schimbarea mentalității și atitudinii gălățenilor față de persoanele cu dizabilități, la transformarea comunității gălățene într-o comunitate accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate.

Am reușit împreună cu colegii mei aprobarea studiului de fezabilitate pentru construcția unui Spital de Urgență Municipal, deoarece criza pandemică a evidențiat insuficienta pregătire a sistemului de sănătate din România, în condițiile în care s-a declanșat criza sanitară.

Organizația Județeană a Femeilor Liberale – Galați susține dreptul de participare politică al femeilor cu dizabilități, iar luna trecută, am fost aleasă în funcția de vicepreședinte a organizației, fiind și persoana responsabilă cu comunicarea organizației cu organizația națională a femeilor liberale.

Fotografie realizată de Peter Klaus Tontsch

Posibilitatea de a lua parte la viața politică constituie însăși esența ideii de a trăi într‑o societate democratică. Dreptul de a participa la viața politică, de care se bucură și persoanele cu dizabilități, este, în consecință, puternic ancorat în dreptul internațional, fiind consacrat în Convenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPH), în instrumente ale Consiliului Europei și în legislația primară și secundară a Uniunii Europene (UE).

În tot ce am întreprins am ținut cont de vorbele Sfântului Francisc de Assisi, care a spus:  «Trebuie să începi prin a face ceea ce este necesar, apoi ceea ce este posibil, şi deodată te vei pomeni realizând imposibilul». Vă doresc să reușiți să realizați imposibilul!”

Vizualizează albumul foto integral aici

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.